VP’s Elf van de Heenronde, de nummer 10: vaste klanten of Genkse ontdekking?

VP’s Elf van de Heenronde, de nummer 10: vaste klanten of Genkse ontdekking?

19-11-2022 12:00 Laatste update: 20-11-2022 15:02
16

De lokroep van het WK heeft een einde gemaakt aan de heenronde van de Jupiler Pro League. Vroeger dan ooit sluit die haar poorten voor een voorbarige winterstop. Dit jaar deelt VoetbalPrimeur.be dus geen elf kerstpakjes, maar Sinterklaas-geschenken uit! Tijd voor VP’s Elf van de Heenronde, met in deze aflevering de zoektocht naar de beste nummer tien.

De technische staf van VP.be stuurt haar elf klasbakken in een 4-3-3-formatie de wei in. Elke aflevering stellen we een selectie voor van beste kandidaten per positie. Daarna is het aan jou, lezer van VP, om (deels) de knoop te helpen doorhakken. Dat doe je door onderaan te stemmen via de poll. Op het einde van de rit worden de beste elf gekozen op basis van de stemmen van de redactie (50%) en de stemmen van de lezers (50%).

Bilal El Khannouss (KRC Genk)
Behoorlijk vanuit de anonimiteit richting het WK in Qatar op dik vier maanden tijd, je moet het maar kunnen. Het minste wat je kan zeggen, is dat de loopbaan van El Khannouss als een komeet uit de startblokken gevlogen is. Dankzij het vertrouwen van Wouter Vrancken drukte de Belgische Marokkaan vanaf speeldag één zijn stempel op het swingende aanvalsspel van Genk. Het volgende goudhaantje uit de vermaarde jeugdopleiding!

Geoffry Hairemans (KV Mechelen)
De Mechelse spelersgroep en Danny Buijs, dat klikte niet helemaal. Tot aan zijn onstlag vielen de resultaten dan ook vies tegen. Zeldzame opflakkeringen werden vaak in gang gezet door Hairemans, en dan met name zijn haarfijne linker. Met vier goals en evenveel assists is de Antwerpenaar veruit de gevaarlijkste bij Malinwa. Onder opvolger Steven Defour zou Hairemans enkel nog meer moeten opstaan, want de twee zijn eigenlijk boezemvrienden.

Hong Hyun-seok (KAA Gent)
De transfercel van De Buffalo’s heeft zich de laatste jaren niet altijd even bekwaam getoond, maar zomeraanwinst Hong is een regelrecht schot in de roos. Aan de bal straalt die een en al comfort uit. Balcontroles, doorsteekpasjes, zelfs een omhaal in Oostende: zijn zuiverheid ligt bijzonder hoog. Dat de Zuid-Koreaanse bondscoach het zich kon veroorloven om Hong thuis te laten, schept hoge verwachtingen over zijn elftal.

Dino Hotic (Cercle Brugge)
Inmiddels al lang geen onbekende meer in de JPL, zoals Hein Vanhaezebrouck snerend opmerkte nadat de Bosniër zijn Gent in de vernieling had gespeeld. Hotic presteert niet altijd even regelmatig, maar áls hij in z’n dagje zit, is hij een lust voor het oog. Als een kleine generaal zet de Cerclist de vijandelijke defensie onafhoudelijk onder druk met afgemeten diepe ballen. Met zijn messcherpe hoekschoppen beschikt Hotic bovendien over een bijkomend, niet te versmaden wapen.

Mathieu Maertens (OH Leuven)
De Gouden Croc pronkt al op de schouw, komt er straks nog een plek in VP’s Elftal van de Heenronde bovenop? Onverdiend zou het in elk geval niet zijn. Van flankspeler is Maertens stapje per stapje uitgegroeid tot een draaischijf. Bij OHL is hij eigenlijk eerder een manusje-van-alles: ploeggenoten voor doel zetten, zelf afwerken en ook nog flink meeverdedigen. Op z’n 27e tot volle wasdom gekomen.

Lior Refaelov (RSC Anderlecht)
Een inleiding heeft hij al lang niet meer nodig. Integendeel, dat zou een belediging zijn voor zijn torenhoge verdiensten binnen het Belgische voetbal. In de herfst van zijn carrière slaagt Refaelov er niet langer in om wekelijks uit te blinken, maar op de scharniermomenten in het seizoen van Anderlecht tot dusver was hij toch vaak doorslaggevend. Aan zijn productiviteit scheelt alvast helemaal niets.

Hans Vanaken (Club Brugge)
Nog zo’n naam die weergalmt als een klok. De tweevoudige Gouden Schoen zit zeker niet in de vorm van zijn leven, maar kan simpelweg niet ontbreken in dit lijstje. In de eerste duels van de Champions League liet Vanaken zien dat hij zelfs op het allerhoogste niveau onmogelijk van de bal te zetten valt. Misschien zelf net dat tikkeltje minder beslissend dan voordien, maar met zijn bovenmatige spelintelligentie stelt de Limburger het vele talent rondom zich in staat om uit te blinken.

Yari Verschaeren (RSC Anderlecht)
In de subcategorie ‘kort wegdraaien van de tegenstander’ komt niemand ook maar in de buurt van het Neerpede-product. Ondanks zijn 21-jarige leeftijd behoort Verschaeren inmiddels al tot de meubelstukken bij Anderlecht. De pure klasse is ontegensprekelijk nog steeds aanwezig. Het Brusselse publiek durft wel eens te zuchten en/of vloeken wanneer hij te vaak terugdraait naar achteren. Daar moet Verschaeren mee aan de slag.

No Poll