Nederlandse verslaggever moet beelden verplicht wissen van politie Qatar

Nederlandse verslaggever moet beelden verplicht wissen van politie Qatar

19-11-2022 22:22
2

Een verslaggever van het Nederlandse NU.nl is vrijdag tot de orde geroepen door autoriteiten in Qatar. Die eisten dat hij zijn camerabeelden permanent verwijderde.

Camerajournalist Bas Scharwachter schrijft op Twitter dat hij bij een WK-stadion staande is gehouden door de politie. Die verzochten hem dringend om het materiaal van zijn telefoon te wissen en daarna naar het mapje met verwijderde items te gaan om alles definitief te vernietigen. 

"Scharwachter was sfeerbeelden aan het maken bij een stadion, omdat wij benieuwd zijn hoe de voorbereidingen eruitzien voor de wedstrijd van maandag. Op die beelden zie je ook politiemensen en beveiligers. Die zitten ontspannen op de grond. Ik ben bekend met de restricties daar, maar ik zou niet weten waarom je die beelden niet zou mogen maken", vertelt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van NU.nl tegen het Algemeen Dagblad.

Of er stappen ondernomen gaan worden, weet Hoekman nog niet. "Het zegt iets over hoe journalisten daar hun werk moeten doen. Dat is wel iets waar ik me zorgen over maak."

Eerder in Qatar was er al een incident tussen een Deense TV-ploeg en beveiliging. Een tv-ploeg van het Deense TV2 was bezig met een live-uitzending toen de beveiliging ingreep. Ze kregen te horen dat er niet gefilmd mocht worden.