'Supporters met gratis reis krijgen geen dagelijkse vergoeding meer in Qatar'

'Supporters met gratis reis krijgen geen dagelijkse vergoeding meer in Qatar'

18-11-2022 23:40
12

Supporters die op kosten van Qatar naar het WK zijn gegaan krijgen per direct geen dagelijkse toelage meer waarmee ze hun eten en drinken konden bekostigen. Dat meldt de Engelse krant The Guardian. 

Supporters, onder wie tientallen Belgen, mochten van de organisatie in Qatar gratis naar het WK. Het was onderdeel van het Fan Leader Network, supporters uit andere landen kregen ook een dergelijk voorstel. De organisatie van het WK betaalde niet alleen eten en drinken, maar ook de reis- en verblijfkosten. Het heeft de dagvergoeding per direct stopgezet toen de supporters op het punt stonden de reis te maken.

Deelnemers van het Fan Leader Network zeggen dat de betalingen drie dagen geleden zijn stopgezet omdat Qatar slechte PR gekregen heeft naar aanleiding van het bericht dat supporters werden betaald. 'Vanwege de recente ontwikkelingen in de media willen we onze bezoekende fans graag beschermen tegen foutief geïnformeerde uitspraken over 'fans die betaald krijgen voor de reis'. Dienovereenkomstig wordt de dagvergoeding helaas niet meer verstrekt. De toelage was bedoeld als een kleine verhoging van uw eigen persoonlijke middelen om te helpen met verfrissingen tijdens uw verblijf', zo luidde het bericht volgens The Guardian.

Supporters zeggen tegen The Guardian dat het stoppen van de toelage hen er niet van weerhield om te reizen, maar ze zich wel zorgen maakten over de bekostiging van de rest van het verblijf. Eén supporter zegt dat er al betaald is voor onderhoud aan de auto, in de veronderstelling dat er geld vanuit Qatar zou komen. 'We hebben vanaf het begin verzocht om zelf voldoende geld mee te nemen om uw eigen kosten te dekken en hebben toegezegd om vluchten, accommodatie en kaartjes voor de openingswedstrijd te betalen', zo meldt de organisatie.

Ronan Evain, directeur van Football Supporters Europe, is niet blij met de verrassende ommezwaai van Qatar. "Wie had gedacht dat een autoritair regime met een verschrikkelijke staat van dienst op het gebied van arbeidsrechten niet te vertrouwen was? Ik neem aan dat dit is wat je krijgt als je accepteert dat je om de vier dagen een Qatarees minimum maandloon krijgt door helemaal niets te doen."