Herfstbalans: Anderlecht beraadt zich over Veldman-knoop, anker nodig voorin

Herfstbalans: Anderlecht beraadt zich over Veldman-knoop, anker nodig voorin

14-11-2022 11:00 Laatste update: 15-11-2022 08:16
35

Traditiegetrouw staat de overgang van oud naar nieuw synoniem voor de winterstop in het voetbal, maar anno 2022 spreken we van een herfststop. Door de bijzondere timing van het WK in Qatar krijgen de clubbestuurders uit de Jupiler Pro League een maand de tijd om deel twee van het seizoen voor te bereiden. Welke zaken staan al op punt bij onze topclubs en wat is voor verbetering vatbaar? VoetbalPrimeur.be maakt de herfstbalans op, te beginnen bij RSC Anderlecht.

Positie na de heenronde: 11e plaats met 20 punten
Doelpuntensaldo: 25 voor, 20 tegen
Topschutter(s): Fabio Silva (6)
Assistenkoning: Lior Refaelov (5)
Aantal clean sheets: 3

In een notendop
Turbulent, zo valt de heenronde van Anderlecht het best te omschrijven. De komst van Felice Mazzu maakte heel wat los bij de supporters. Toen de resultaten weigerden te volgen, nam de onrust toe, waardoor het bestuur achteraf moest toegeven dat de keuze voor Mazzu een verkeerde was. De zwarte piet integraal naar hem toeschuiven, is echter oneerlijk én onjuist. Ook de spelersgroep liet zich (te) vaak van haar te brave en wisselvallige kant zien. Onder tussenpaus (?) Robin Veldman sloot paars-wit met iets meer stabiliteit af, maar er ligt nog veel werk op de plank, getuige de kansloze nederlaag tegen KRC Genk op de slotspeeldag.

Hoogtepunt
0-3-zege bij Sint-Truiden

Dieptepunt
Het supportersgeweld en de gestaakte wedstrijd op Sclessin

Wat loopt er al goed?
Soms oogt de basisopstelling misschien wel té groen achter de oren, maar in principe moet de veelvuldige inbreng van de jeugd toegejuicht worden, ook al is die deels gedwongen. Technisch scheelt er helemaal niets aan dit Anderlecht. Zowel in de opbouw van achteruit als hoger op het middenveld beschikt het elftal over voldoende kwaliteit aan de bal. Ook over het aantal tegendoelpunten, 20 stuks, kan het paars-witte publiek op zich niet morren. Dat zijn er bijvoorbeeld evenveel als … nummer vier Club Brugge.

Wat moet beter?
Met slechts zes (!) zeges op zeventien spreken de resultaten voor zich. Net zoals Mazzu teert Veldman voornamelijk op de talentvolle jeugdspelers, maar die hebben duidelijk nood aan een sterke, leidende hand. De verbrande Wesley Hoedt zal die niet meer bieden. Jan Vertonghen in principe wél, maar hij sukkelde af en toe met lichamelijk leed, waardoor hij zijn ervaren stempel nog niet volledig heeft kunnen drukken. In elke linie kan Anderlecht een karakterkopje gebruiken. Goede voetjes zijn mooi meegenomen, maar een ijzeren mentaliteit is een must!

Daarnaast dringt de komende dagen het volgende hoofdvraagstuk zich op: moet Anderlecht nog verder met Veldman of legt het haar eieren in een ander mandje? Wouter Vandenhaute gaf bij de aanstelling van de Nederlander al aan dat hij hem niet te vroeg voor de leeuwen wilde gooien. Welke andere mogelijkheden er te vinden vallen, moet Peter Verbeke analyseren in samenspraak met Jesper Fredberg, de kersverse en welgekomen versterking in het sportieve departement. In de schaduw van dat discussiepunt zorgt ook Sebastiano Esposito voor wat kopzorgen. Zijn verhaal in Brussel lijkt na enkele maanden al geschreven. In ieder geval heeft Anderlecht absoluut nood aan een spits, liefst van al een aanspeelpunt dat ook Fabio Silva beter kan laten renderen.

No Poll