VP’s Elf van de Heenronde, de doelman: vijf kleppers in de schaduw van Mignolet

13 november om 12:00
Laatste update: 14 november om 19:35

De lokroep van het WK heeft een einde gemaakt aan de heenronde van de Jupiler Pro League. Vroeger dan ooit sluit die haar poorten voor een voorbarige winterstop. Dit jaar deelt VoetbalPrimeur.be dus geen elf kerstpakjes, maar Sinterklaas-geschenken uit! Tijd voor VP’s Elf van de Heenronde, met in deze aflevering de zoektocht naar de beste doelman.

De technische staf van VP.be stuurt haar elf klasbakken in een 4-3-3-formatie de wei in. Elke aflevering stellen we een selectie voor van beste kandidaten per positie. Daarna is het aan jou, lezer van VP, om (deels) de knoop te helpen doorhakken. Dat doe je door onderaan te stemmen via de poll. Op het einde van de rit worden de beste elf gekozen op basis van de stemmen van de redactie (50%) en de stemmen van de lezers (50%).

Sinan Bolat (KVC Westerlo)
In zijn eerste wedstrijden voor De Kemphanen moest hij nog zoeken naar zijn beste vorm, maar eens gevonden liet Bolat nog maar eens bewonderen waarom hij tot de meest betrouwbare sluitposten uit onze competitie behoort. De explosiviteit mag dan nét wat meer verdwenen zijn (logisch ook, op je 34e), zijn natuurlijke klasse en ervaring stellen Westerlo in staat om vlot mee te draaien in de linkerkolom. Zijn onwrikbare winnaarsmentaliteit doet de rest.

Jean Butez (Royal Antwerp FC)
Vooral in de zomermaanden, toen Stamnummer Eén de clean sheets aan elkaar reeg, zoog Butez heel wat schijnwerpers naar zich toe. De Fransman is een goeie schotenpakker, uitstekende één-op-één en straalt ook op stilstaande fases steeds meer vertrouwen uit. Stilaan lijkt een stap hogerop aangewezen. Als Antwerp er dit seizoen in slaagt om een prijs te veroveren, zal dat succes voor een flink deel op het conto van Butez geschreven mogen worden.

Marko Ilic (KV Kortrijk)
Het toont eigenlijk perfect aan hoe precair de situatie van KVK momenteel oogt. Op twee na laatste met amper twaalf punten en tóch je doelman niets te verwijten hebben, het zegt veel over de tien jongens die voor zijn neus staan … Aan Ilic ligt het in ieder geval niet. De Serviër beschikt over puike reflexen en gaat vliegensvlug tegen de grond. Ondanks die troefkaarten was een WK-selectie hem niet gegund. Op het volgende EK dan maar, na een transfer naar een Belgische topclub, bijvoorbeeld?

Simon Mignolet (Club Brugge)
De naam is gevallen! De strijd lijkt bij deze beslecht, maar laten we iedereen een eerlijke kans geven. De tegenstand zal echter van bijzonder goeden huize moeten zijn om Mignolet ook maar een strobreed in de weg te leggen. In de herfst van zijn loopbaan duikt, pakt en bokst Big Si straffer dan ooit. Zowel in de JPL als in de Champions League beet menig (top)aanvaller zijn tanden op hem stuk. 23 jaar na datum lijkt Michel Preud’homme eindelijk een opvolger te krijgen op de erelijst van de Gouden Schoen.

Daniel Schmidt (Sint-Truiden)
Steeds een beetje keepend vanuit de anonimiteit, maar in Haspengouwen kan men niet klagen over de pion onder de dwarsligger. Amerikaans, Japans, Limburgs, maar bovenal een steengoede doelman, die Schmidt. Hij vormt het kroonstuk op de vaak erg stugge Truiense achterhoede. Dat heeft ook de Japanse bondscoach in de gaten gekregen. Het heeft er alle schijn van dat Schmidt straks als nummer één van zijn land aan het WK in Qatar begint.

Maarten Vandevoordt (KRC Genk)
Wat zit er toch in die Limburgse doelmannengrond? In navolging van Thibaut Courtois en de eerder bewierookte Mignolet trekt Vandevoordt er straks op uit om het buitenland te veroveren. Pas in 2024 verhuist de belofte-international naar Leipzig, maar tussendoor pakt hij in eigen land wekelijks uit met fraaie prestaties. Dankzij haar huidige hoogvorm heeft Genk misschien nog niet zó gek vaak op haar talentvolle goalie moeten rekenen, maar vroeg of laat volgt er onvermijdelijk een dip. Daarin zal Vandevoordt zijn klasse pas écht kunnen demonstreren.

Nu is het aan jou! Stem via de poll op de speler die jij in VP's Elf van de Heenronde zou zetten.