Waarom je niet Steaua Boekarest mag zeggen tegen FCSB, maar de fans dat wel doen

15 september 2022 om 16:10
Laatste update: 15 september 2022 om 16:10

Donderdag neemt RSC Anderlecht het in de Conference League op tegen FCSB. In de volksmond gaat de Roemeense club nog altijd door het leven als Steaua Boekarest, maar volgens de letter van de wet mag dat eigenlijk al een tijdje niet meer. Hoe zit dat juist? VoetbalPrimeur.be praat je bij. 

Net zoals Anderlecht heeft FCSB in de vorm van Steaua Boekarest een rijkelijk (Europees) verleden. In 1986 wonnen de Roemenen de Europa Cup I. In eigen land veroverde het ook 26 keer de landstitel, maar de hoogdagen van de club liggen al een tijdje achter ons. In 2015 pakte de club zijn laatste landstitel en dat komt mede door de aanwezigheid van George Becali. De zakenman/politicus – die ook een tijdje in de cel zat – heeft grote dromen met de club, maar die komen zelden of niet uit. Becali zit niet verlegen om grote uitspraken en het ontslaan van trainers is ook al een hobby.

Andere naam, dezelfde fans
In 2014 moest FCSB zich verantwoorden voor de rechtbank. Het Ministerie van Defensie had het immers gemunt op de clubkleuren, het logo en de naam van Steaua Boekarest. "Zowel FCSB als CSA Steaua Boekarest claimen de historie van de club", vertelt Roemeens journalist Emanuel Roşu aan VoetbalPrimeur.be. In 2015 veranderde FCSB zijn huisstijl volledig. Twee jaar later oordeelde de rechtbank dat FCSB niets meer mocht claimen van de geschiedenis van de club. "Becali verloor al zijn rechten. De supporters? Die kozen voor het grootste deel om trouw te blijven aan FCSB. Op de tribunes zingen zij nog over 'Steaua'. Dit maakt de fans van CSA Steaua Boekarest, die in een lagere afdeling spelen, woedend."

FCSB mag dus officieel niet meer door het leven gaan als Steaua Boekarest. De officiële naam van de club is nu SC Fotbal Club FCSB SA, kortweg FCSB. "Alle rechten omtrent Steaua liggen bij de club van het leger. CSA Steaua Boekarest heeft 'recht op de geschiedenis' van de club en alles wat dat met zich meebrengt. Het mag zich dan ook Steaua noemen. De fans van CSA Steaua Boekarest staan er op dat zij worden aangesproken als Steaua en niet FCSB.”

Meer weten over het Roemeense voetbal? Neem dan zeker een kijkje op de website van Emanuel Roşu.