VP licht Leverkusen door: Nachtmerrie in de beker & bijrol voor Kossounou

VP licht Leverkusen door: Nachtmerrie in de beker & bijrol voor Kossounou

07-09-2022 12:00
1

Vandaag begint het Europese avontuur van Club Brugge. De eerste opdracht voor de landskampioen: de drie punten thuishouden tegen Bayer Leverkusen. VoetbalPrimeur.be neemt voor u Bayer Leverkusen onder de loep.

Nog niet op stoom
Bayer Leverkusen is met een valse start begonnen aan het nieuwe seizoen. Eind juli al maakte de club een uitschuiver van jewelste. Het verloor in de Duitse beker met 4-3 van derdeklasser Elversberg. Het gezichtsverlies in de beker bleek een voorbode voor Leverkusen’s seizoensbegin. Het verloor haar eerste drie Bundesliga-wedstrijden waarin het maar één keer tot scoren kwam. Na een deugddoende 0-3-overwinning bij Mainz 05, verloor Leverkusen afgelopen weekend opnieuw. Het werd 2-3 tegen SC Freiburg en daardoor staat de tegenstander van Club Brugge pas veertiende met een drie op vijftien.

Oude bekende achterin
Leverkusen-trainer Gerardo Seoane koos dit seizoen het vaakst voor een 4-2-3-1-opstelling. In de viermansdefensie krijgt Odilon Kossounou (ex-Club Brugge) slechts een bijrol. Een jaar geleden verliet de centrale verdediger Blauw-Zwart voor 23 miljoen euro. Dit seizoen speelde hij nog maar in drie van de vijf Bundesliga-matchen mee en kwam tot slechts tot 111 minuten. Afgelopen weekend stond Kossounou voor het eerst 90 minuten tussen de lijnen.

Op het middenveld van Leverkusen werd er in de vijf Bundesliga-wedstrijden al flink geroteerd, maar op Duits wonderkind Florian Wirtz kan Leverkusen tegen Club Brugge nog geen beroep doen. De 19-jarige creatieve middenvelder is out met een gescheurde kruisband.
Voorin rekent Leverkusen op Patrick Schick. Tijdens het afgelopen EK scoorde de Tsjech nog vanaf de middenlijn tegen Schotland. Dit seizoen staat het vizier van Schick nog niet op scherp. In de Bundesliga trof hij één keer raak in vijf wedstrijden. In de bekerblamage tegen Elversberg vond hij ook de weg naar doel.

Wie zeker ook aan de aftrap lijkt te verschijnen is linksbuiten Moussa Diaby. De ex-PSG’er is een vaste waarde in Leverkusen en moet samen met Schick voor de dreiging zorgen. Verder kan de tegenstander van Club nog beroep doen op Sardar Azmoun. De Iraniër beschikt al over heel wat Europese ervaring, maar wordt meestal als invaller ingezet. Ook haalde Leverkusen deze zomer Callum Hodson-Odoi weg bij Chelsea en de Tsjechische Adam Hlozek bij Sparta Praag. De spitsen van Leverkusen schoten dit seizoen in de Bundesliga nog niet met scherp: slechts 1 van 6 goals die het maakte, staat op naam van een aanvaller: Patrick Schick.

Bij de geblesseerden vinden we Karim Bellarabi. De middenvelder heeft meer dan 200 wedstrijden op zijn teller voor Leverkusen en dus moeten de Duitsers zijn overschot aan ervaring missen. Ook reservedoelman Andrey Lunev, rechtsbuiten Amine Adli en middenvelder Florian Wirtz zijn niet van de partij in Jan Breydel vanwege blessure. Niemand is geschorst bij Leverkusen.

Verwachte elftal: Hradecky, Frimpong, Tah, Tapsoba, Bakker, Palacios, Andrich, Demirbay, Diaby, Hlozek, Schick

Blauw-Zwart tegen Duitsers
Club Brugge speelde in haar geschiedenis al dertig keer tegen een Duitse club. Daarin won het negen keer, speelde het vijf keer gelijk en verloor het de overige zestien wedstrijden. Blauw-Zwart nam het één keer eerder op tegen Leverkusen. In 2006 zaten beide clubs in dezelfde UEFA Cup-groep. In dat jaar speelden clubs in de groepsfase één keer tegen elkaar en was er dus nog geen sprake van een heen- en terugwedstrijd. In Jan Breydel werd het toen 1-1. Het Brugse doelpunt kwam van Philippe Clement. Club Brugge eindigde laatste in de groep met Tottenham, Dinamo Boekarest, Besiktas en Leverkusen. Het speelde twee keer gelijk en verloor ook twee keer.

Vandaag staat dus de tweede ontmoeting tussen Club en Leverkusen op het programma, maar ei zo na was het de derde keer dat de teams elkaar troffen. In 1988 won de Duitse club de UEFA Cup over twee wedstrijden tegen Espanyol. Het scheelde niet veel of Leverkusen had die eindstrijd met Club Brugge gestreden. Blauw-Zwart gaf in de halve finale een 2-0-voorsprong uit de heenwedstrijd wedstrijd weg tegen Espanyol (3-0).