België achtste op historische UEFA-lijst, Anderlecht zorgde voor meeste punten

België achtste op historische UEFA-lijst, Anderlecht zorgde voor meeste punten

8 augustus - 12:32
78

Dezer dagen doen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en Union Saint-Gilloise hun stinkende best om de Europese groepsfase te bereiken, straks springen ook KAA Gent en Club Brugge in het Europese bad. Zij hebben de Belgische eer te verdedigen, want ons land prijkt over de geschiedenis heen op een achtste plek in Europa.

Het statistiekenbureau Swiss Data trapt de week af met een uitgebreide analyse van de prestaties van Europese clubs doorheen de voorbije 67 jaar, een UEFA-coëfficiëntenlijst van de lange termijn, zeg maar. Daarin staat België op een achtste plaats, één plekje achter onze noorderburen. Helemaal bovenaan prijkt het Spaanse voetbal, dat met respectievelijk Real Madrid en FC Barcelona ook de twee grootste puntenpakkers heeft. Ons land totaliseerde over die 67 jaar heen 175.025 punten, al zegt dat aantal op zich niet zo veel.

Interessanter is het om te overschouwen welke clubs verantwoordelijk waren voor dat puntengewin. Niet toevallig blijkt recordkampioen RSC Anderlecht ook op Europees vlak de Belgische vaandeldrager te zijn. Hoewel paars-wit de laatste jaren minder prominent aanwezig is op de Europese bühne, veroverde het in totaal wel al 57,59 punten voor ons land. Dat is goed voor zowat één derde van de Belgische coëfficiëntiepunten. 

Huidig uithangbord Club Brugge moet voorlopig nog vrede nemen met de derde stek. Standard Luik weet Blauw-Zwart immers nog net achter zich te houden, al is die kloof steeds kleiner aan het worden. Verder deden ook KRC Genk en KAA Gent meermaals hun duit in het zakje. De klassieke G5 leverde ons land meer dan 90 procent van alle punten op. Andere ploegen die voor enkele marginal gains zorgden, zijn vooral Royal Antwerp FC, Zulte Waregem, KSC Lokeren en KV Mechelen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie