Antwerps verkoopdienst getipt: afslankdieet wordt ingezet, maar geen vertrekangst

Antwerps verkoopdienst getipt: afslankdieet wordt ingezet, maar geen vertrekangst

13-07-2022 09:00 Laatste update: 22:30
1

Nu de maand juli haar intrede heeft gemaakt, rijzen de festivals als paddenstoelen uit de grond, vliegen de all-in-vakanties ons om de oren en … staat een nieuwe Jupiler Pro League voor de deur! Binnen minder dan twee weken al zet de eerste speeldag haar poorten wagenwijd open. In hoeverre zijn de Grote Zes klaar voor de strijd? VoetbalPrimeur.be overschouwt hun actuele spelerskernen. In het tweede deel van deze reeks, aflevering twee: van welke spelers kan Royal Antwerp FC best nog afscheid nemen?

In deze specialreeks komen de zes topclubs (Anderlecht, Antwerp, Club Brugge, Genk, Gent en Standard) uit ons land aan bod in alfabetische volgorde. De reeks is opgebouwd in twee delen. Tijdens de eerste week werd bekeken welke inkomende transfers de verschillende clubs best nog kunnen gebruiken. Deze week leggen we de loep op huidige kernspelers die waarschijnlijk of beter andere oorden zullen opzoeken.

Vertrekgeruchten
Een steenrijke voorzitter die met plezier diep in de buidel tast, een karrenvracht aan ambitie en een spelersgroep waarin het afgelopen seizoen zelden iemand uitblonk: die combinatie van factoren leidt ertoe dat Antwerp niet al te veel schrik moet hebben voor pijnlijke afscheidsmomenten. Slechts twee jongens oefenen enige aantrekkingskracht op kooplustigen uit, met name Jean Butez en Manuel Benson. Rond die eerste lijken de sappige transferverhalen echter steeds verder op te drogen, terwijl Paul Gheysens en Marc Overmars zelf kunnen bepalen of zij het contract van Benson verlengen of niet. Een dilemma, dat zeker, maar de gevolgen van de uitkomst ervan zullen beperkt blijven.

Enerzijds lieten beide heren zich in het tijdperk onder Brian Priske ontegensprekelijk van hun mooiste kant bewonderen. Anderzijds beschikken ze nu ook weer niet over zóveel klasse dat opvolging onmogelijk te vinden zou vallen. Om een dooddoener van jewelste boven te halen: niemand is onvervangbaar. Al zou Gheysens bij een eventuele exit wel opnieuw zijn portefeuille moeten opentrekken. Rond Michael Frey, nochtans vice-Gouden-Stier, bleef het sinds de mercato haar deuren opende angstvallig stil. Blijkbaar kijken de buitenlandse clubs dan toch verder dan de statistieken, want stilistisch oogt de Zwitser niet bepaald volmaakt. Hij moet nu de strijd aanbinden met nieuwkomer Vincent Janssen.

Zoeken best andere oorden op
Voor het overige zal Antwerp er niet weigerachtig tegenover staan om nog wat overbodige ballast te lozen. De recente komst van Davino Verhulst doet ten zeerste vermoeden dat Ortwin De Wolf en/of Davor Matijas nog andere oorden zullen opzoeken. Dorian Dessoleil viel naar het einde van het vorige seizoen toe door de mand. ‘Geen materiaal voor een club die de titel nastreeft’, luidde de harde (maar terechte) conclusie. Een terugkeer naar Sporting Charleroi zou hem deugd doen. Eigenlijk kan dat etiket ook op Abdoulaye Seck gekleefd worden. Fysiek blijft de Senegalees beestachtig indrukwekkend, maar in de opbouw loopt het al te vaak verkeerd … Nu local hero Toby Alderweireld zijn intrede maakt en ook Gaston Avila zijn valiezen gepakt heeft, zijn beide mandekkers bovendien stevig gezakt in de pikorde.

Verder hoeven enkelingen die de laatste tijd al niet meer aan de bak kwamen, zich helemaal geen illusies meer te maken: hun verblijf in Deurne-Noord komt ten einde. Trainer Mark van Bommel liet overigens luid en duidelijk verstaan dat hij zijn kern wil afslanken. Enkele kandidaten liggen voor de hand. Pechvogel Sander Coopman heeft nood aan een stapje terug om hopelijk weer te kunnen opbouwen richting zijn oude zelve. Niemand die het hem misgunt. Junior Pius werd op zijn beurt al uitgeleend aan Sint-Truiden. Dat moet nu een afscheid voorgoed worden. Jeugdproduct Bruny Nsimba, toch al 22, lijkt tekort te schieten. Tot slot moet ook een oplossing gevonden worden voor Moustafa Ava Dongo, over wie in de wandelgangen gefluisterd wordt dat hij zowaar een grootverdiener is. Die speelde in anderhalf jaar tijd bij Antwerp werkelijk nog geen enkele minuut …

Verhuuropties
Welke Antwerp-spelers kunnen er wel bij varen om niet definitief, maar slechts tijdelijk andere lucht op te snuiven? Nu het belofte-elftal zich met de betere amateurs uit ons land mag meten, is een verhuurperiode misschien minder noodzakelijk dan voordien voor aankomende talenten. Piepjonge A-leden als Yassine Ben Hamed, Laurent Krasniqi, Abderahmane Soussi en Zeno Van Den Bosch kunnen op dat niveau waarschijnlijk ook nog de nodige stappen voorwaarts zetten, al heeft beloftecoach Gill Swerts daar ongetwijfeld een klaardere kijk op. Zo niet kan een uitleenbeurt van één jaar een waardevol alternatief vormen.

VP’s vertreklijstje voor Antwerp:

VERKOPEN: Ava Dongo, Benson, Coopman, Dessoleil, Matijas, Nsimba, Pius, Seck

VERHUREN: Ben Hamed, Krasniqi, Soussi en/of Van Den Bosch (anders bij de beloften)

No Poll