Antwerp's aankoopdienst getipt: geld rolt op de Bosuil, maar huiswerk nog niet af

Antwerp's aankoopdienst getipt: geld rolt op de Bosuil, maar huiswerk nog niet af

05-07-2022 11:00 Laatste update: 06-07-2022 12:07
22

Nu de maand juli haar intrede heeft gemaakt, rijzen de festivals als paddenstoelen uit de grond, vliegen de all-in-vakanties ons om de oren en … staat een nieuwe Jupiler Pro League voor de deur! Binnen minder dan drie weken al zet de eerste speeldag haar poorten wagenwijd open. In hoeverre zijn de Grote Zes klaar voor de strijd? VoetbalPrimeur.be overschouwt hun actuele spelerskernen. In deze tweede aflevering: op welke posities kan Royal Antwerp FC nog versterking gebruiken?

In deze specialreeks komen de zes topclubs (Anderlecht, Antwerp, Club Brugge, Genk, Gent en Standard) uit ons land aan bod in alfabetische volgorde. De reeks is opgebouwd in twee delen. Tijdens deze eerste week wordt bekeken welke inkomende transfers de verschillende clubs best nog kunnen gebruiken. De week erop leggen we de loep op huidige kernspelers die waarschijnlijk of beter andere oorden zullen opzoeken.

Wiens brood men eet …
Na de te verwachten storm van verontwaardiging in de nasleep van zijn aanstelling, is het tijdperk Marc Overmars op de Bosuil intussen volwaardig van start gegaan. Met zijn opgebouwde ervaring bij Ajax en zijn uitgebreide contactboekje moet de Nederlander de architect worden van de landstitel waar Paul Gheysens, en bij uitbreiding ’t Stad (op die paarse inwoners na, uiteraard) zo naar snakt. Zijn eerste wapenfeiten op de Bosuil pasten in ieder geval volledig binnen het te verwachten plaatje: Overmars mikt op een mengelmoes van ervaren sleutelfiguren, vaak met Nederlandse connectie, en piepjonge Zuid-Amerikaanse raspaardjes.

Hoewel de transfernijverheid in Deurne-Noord nog niet helemaal losgebarsten lijkt, werd de kern al op enkele plekken aangevuld met de broodnodige profielen. Met Davino Verhulst streek er bijvoorbeeld een nieuwe reservedoelman neer. In principe zat Antwerp onder de dwarsligger al rijkelijk bedeeld, met Jean Butez, Ortwin De Wolf en Davor Matijas in een vaste pikorde. De komst van Verhulst doet vermoeden dat (minstens) één van die laatste twee andere oorden opzoekt. In de achterhoede kan Mark van Bommel voorlopig dan weer putten uit Dinis Almeida, Jelle Bataille, Ritchie De Laet, Bjorn Engels, Abdoulaye Seck, William Pacho en Sam Vines. Het is evenwel niet uitgesloten dat enkelen onder hen nog (moeten) verkassen.

Aangezien de spoeling al niet te breed is, betekent dat ongetwijfeld dat er nog versterking in de pijplijn zitten. Het grootste konijn uit Gheysens’ hoge hoed heeft inmiddels al veelvuldig zijn lange oren laten zien. Toby Alderweireld moet de nieuwe leider worden in de Antwerp-verdediging. De ervaren Rode Duivel staat te popelen om terug te keren naar zijn heimat. Hoewel er van een officiële overeenkomst nog geen sprake is, lijkt Gheysens koste noch moeite te willen sparen. Met Alderweireld erbij wint de achterlijn van Van Bommel ontegensprekelijk aan klasse en ervaring, al zit het werk er dan nog niet op. Met name op de backs oogt de kern fragiel. Bataille (rechts) en Vines (links) hebben nauwelijks concurrentie, op passe-partout De Laet na dan. Aan beide zijden lijkt een extra nieuwkomer met basiselftalkwaliteiten aangewezen.

Wie hanteert het toverstokje?
Centraal op de middenstrook ogen de plaatsjes duur, erg duur. Pierre Dwomoh, Pieter Gerkens, Faris Haroun, Radja Nainggolan, Birger Verstraete, Alhassan Yusuf, zelfs jeugdproduct Arthur Vermeeren … Eén voor één hopen ze een hartig mondje mee te spreken in de debatten. Om van nieuwkomer Christopher Scott nog maar te zwijgen. Het Bayern-product is nog behoorlijk groen achter de oren, maar komt wel over met de nodige adelbrieven. Hij moet diepgang en snelheid toevoegen aan het middenveld. Vanop de flanken krijgen Michel-Ange Balikwisha, Manuel Benson, Koji Miyoshi en nieuwkomer Anthony Valencia dezelfde missie mee.

Een half leger aan mogelijke basiskrachten dus, al blijft er een vraagteken geparkeerd staan achter deze meute. Zit er wel voldoende creativiteit in hun voeten? Dat bleek vorig seizoen meermaals het probleem onder Brian Priske. Een echte spelverdeler, iemand die openingen ziet waar anderen blind voor blijven, ontbreekt eigenlijk. Viktor Fischer hebben we opzettelijk tot nu bewaard, want hij is een twijfelgeval. Over de passing en de visie beschikt de Deense posterboy zonder twijfel, maar soms vertoont hij moeite met het tempo bij felle pressing van de tegenstander. Zo lijkt Fischer eerder geschikt om vanop de flank te opereren in plaats van echt centraal.

Gezien de wisselvalligheid van Balikwisha en Miyoshi én het nakende vertrek van Benson, zet Overmars best in op nog wat lichtvoetige types die rond de vijandelijke zestien paniek kunnen stichten. Liefst zit daar eentje bij met de vista van een spelmaker en eentje met een kwikzilveren dribbel. Als die profielen nog op de Bosuil neerstrijken, kunnen de drie huidige spitsen niet klagen over hun aanvoer. Interessant: dat trio beschikt over uiteenlopende kwaliteiten. Topaankoop Vincent Janssen moet wegen op de verdediging en het elftal helpen aansluiten, terwijl vice-Gouden-Stier Michael Frey dodelijk bleek in de zestien en de jonge Emmanuel Emegha over meer snelheid beschikt.

VP’s aankooplijstje voor Antwerp

  • Alderweireld, of anders een gelijkaardig type met kwaliteit én ervaring
  • Twee vleugelverdedigers, zowel links als rechts
  • Een spelverdeler
  • Een vleugelaanvaller met een dribbel en/of versnelling

Mogelijke basiself op dit moment:

Butez – Bataille, Engels, Pacho, De Laet – Yusuf, Nainggolan, Scott – Balikwisha, Janssen, Fischer