JPL's fijnste exportproducten, #8: degradant Dennis blijft z'n wispelturige zelve

JPL's fijnste exportproducten, #8: degradant Dennis blijft z'n wispelturige zelve

09-06-2022 19:50 Laatste update: 10-06-2022 15:39
4

Op de door sommigen vervloekte Nations League na zit het seizoen er voor de meeste voetballers op. Traditioneel staat de tussenperiode in het teken van vakantie nemen en tot rust komen, maar ook van retrospectie. Dat geldt niet in het minst voor de tien duurste transfers die de Jupiler Pro League vorige zomer verlaten hebben. Hoe is hun eerste jaargang bij hun nieuwe club verlopen?  VoetbalPrimeur.be vist het uit. In deze derde aflevering, de achtste duurste: Emmanuel Dennis.

Gegevens
Naam: Emmanuel Dennis
Nationaliteit: Nigeria
Positie: vleugelaanvaller
Vorige club: Club Brugge
Huidige club: Watford FC (Engelse Premier League)
Prijskaartje: 4 miljoen euro
Aantal speelminuten: 2591
Aantal optredens in de nationale competitie (waarvan basis): 33 (30)
Persoonlijke statistieken: 10 doelpunten, 6 assists

Zijn seizoen vanuit vogelperspectief
Wie een vlugge blik werpt op de cijfers van Dennis, zou gewag maken van een regelrecht boerendebuut. Nochtans had de Nigeriaan in een eerdere uitleenbeurt aan 1FC. Köln geen potten gebroken. Zou de stap naar de Premier League dan niet te groot blijken? Vanaf de eerste speeldagen deed Dennis die kritische vragen verstommen tijdens de overlevingsstrijd van Watford. 

Voor Nieuwjaar scheerde Dennis zelfs bijzonder hoge toppen. Met acht doelpunten en vijf beslissende passes leek de vleugelflitser haast eigenhandig op weg om The Hornets aan boord te houden in de hoogste klasse. Vooral zijn gedenkwaardige optreden in de 4-1-winst tegen Manchester United, waarin hij bij drie treffers betrokken was, deed de eigen aanhang kraaien van de pret. Die vroeg zich zelfs luidop af hoe haar lievelingsclub zo'n goudhaantje voor dergelijk laag bedrag op de kop had kunnen tikken! 

Na de onbestaande winterstop dook echter ook de keerzijde van de Nigeriaanse medaille op, een kant die men in Brugge al had mogen aanschouwen ... Zijn aangeboren wisselvalligheid bleek immers nog niet definitief de kop ingedrukt. Misschien vormde het verbod om af te reizen naar de Afrika Cup daar wel de oorzaak voor. In ieder geval, vanaf januari sprongen zijn prestaties veel minder in het oog. Ook zijn statistieken namen een ferme duik: slechts twee goals en één assist voegde Dennis nog toe aan zijn metertje. Parallel met de terugval van haar uitblinker uit de heenronde zag ook Watford als geheel verder weg, met de pijnlijke degradatie tot gevolg.

Hoe kijkt de lokale pers naar hem?
Ook de Engelse media zijn niet blind gebleven voor de tweespalt in de prestaties van Dennis. Voor Nieuwjaar werd de zomeraanwinst (terecht) met de nodige lof om de oren geslagen. Dat zijn optredens nadien steeds bleker afstaken, resulteerde in een beperktere aandacht in de pers. Manager Roy Hodgson gooide dan maar zélf  de knuppel in het hoenderhok. De ervaren Brit verklaarde openlijk hoe moeilijk het wel is om met Dennis samen te werken. "Zeer individualistisch" en "bijna oncoachbaar", met die weinig flatterende woorden maakte hij zijn punt.

Niettemin heeft Dennis naam gemaakt in de Premier League. Die zou zomaar kunnen uitmonden in een mooie transfer, zodat hij niet mee hoeft af te zakken naar de Championship. Zowel Aston Villa als West Ham zou interesse tonen om hem over te nemen. Die laatste heeft daar volgens The Mirror zelfs een slordige twintig miljoen euro voor over. Dat klinkt ook Club Brugge ongetwijfeld als muziek in de oren, aangezien de regerende landskampioen nog recht heeft op vijf procent van het doorverkoopbedrag.

Onze rapportscore: 7/10
Een negen voor zijn heenronde, een vijf voor zijn terugronde: dat levert een gemiddelde van zeven op tien op, leert onze rekenmachine ons. Lichtpunt is ontegensprekelijk dat Dennis bewezen heeft van het niveau van de Premier League aan te kunnen. Daarentegen blijft zijn wispelturigheid een euvel dat maar niet verholpen geraakt. Als hij écht wil doorstoten naar de top, zal de 24-jarige Dennis die toch stilaan van zich af moeten schudden.