De JPL's fijnste exportproducten, # negen: vertrouwde nest doet Kleindienst deugd

De JPL's fijnste exportproducten, # negen: vertrouwde nest doet Kleindienst deugd

08-06-2022 11:00 Laatste update: 09-06-2022 20:09
3

Op de door sommigen vervloekte Nations League na zit het seizoen er voor de meeste voetballers op. Traditioneel staat de tussenperiode in het teken van vakantie nemen en tot rust komen, maar ook van retrospectie. Dat geldt niet in het minst voor de tien duurste transfers die de Jupiler Pro League vorige zomer verlaten hebben. Hoe is hun eerste jaargang bij hun nieuwe club verlopen?  VoetbalPrimeur.be vist het uit. In deze tweede aflevering, de negende duurste: Tim Kleindienst.

Gegevens
Naam: Tim Kleindienst
Nationaliteit: Duitsland
Positie: spits
Vorige club: KAA Gent
Huidige club: FC Heidenheim (2.Bundesliga)
Prijskaartje: 3,5 miljoen euro
Aantal speelminuten: 2443
Aantal optredens in de nationale competitie (waarvan basis): 30 (27)
Persoonlijke statistieken: 10 doelpunten, 2 assists

Zijn seizoen vanuit vogelperspectief
Onze reeks is nog behoorlijk vers, maar we kunnen nu al verklappen dat Kleindienst een beetje de vreemd eend in de bijt zal zijn. En dat om verschillende redenen. Eerst en vooral trapte onze oosterbuur in Gentse loondienst eigenlijk amper een deuk in een pakje boter. Dat weerhield Michel Louwagie er niet van om de mooie som van 3,5 miljoen euro te eisen én ontvangen. Daarnaast koos Kleindienst met Heidenheim voor vertrouwd terrein, aangezien Gent hem destijds bij die Duitse club wegplukte. Van een echt 'debuut' is dan ook geen sprake. Tot slot voetbalde de spits er in het voorjaar van 2021 al, toen weliswaar op uitleenbasis.

Het knappe onderhandelingswerk van De Buffalo's mag nogmaals in de verf gezet worden. In de wetenschap dat ze in de zomer van 2021 zelf 3,5 miljoen op tafel gelegd hadden om Kleindienst aan boord te halen, wisten Louwagie en co alsnog een nuloperatie uit de brand te slepen. Bij Heidenheim zal het bestuur zich echter niet beklaagd hebben om zo diep in de buidel te tasten. Kleindienst pikte immers meteen de draad weer op waar hij hem achtergelaten had, namelijk in de vijandelijke zestien meter. Met tien competitietreffers kroonde de boomlange aanvaller (1,94 meter) zich tot clubtopschutter, net zoals twee seizoenen voordien. En toch lag zijn productie wat lager dan in zijn verhuurperiode tussen januari en mei 2021. In die korte tijdspanne mocht hij liefst elf keer juichen, meer dus dan over het gehele afgelopen seizoen heen.

Vooral in het luchtruim heerst Kleindienst, wat overigens al opviel bij Gent. Uit statistieken van WhoScored blijkt dat de 26-jarige uit Jüterbog het op één na hoogste aantal gewonnen kopbalduels uit de 2.Bundesliga telt: per match torende hij gemiddeld 5,7 keer boven zijn tegenstander(s) uit. Zijn efficiëntie in de box loodste Heidenheim bovendien naar een mooie zesde plaats in de eindstand, temidden de hevige concurrentie van Traditionsvereine als Hamburg SV, Schalke 04 en Werder Bremen. Leuk toetje: dankzij zijn productieve anderhalf jaar sinds zijn terugkeer prijkt Kleindienst nu zowaar op plek twee in de eeuwige topschuttersranglijst van Heidenheim. Met 42 doelpunten gaapt er wel nog een enorme kloof op de nummer één, Marc Schnatterer, die liefst 121 keer raak trof.

Hoe kijkt de lokale pers naar hem?
Een wereldspits, dat is Kleindienst niet, daar zijn ook de Duitse media het roerend over eens. Daarvoor is zijn technische vermogen te beperkt. Toch mag zijn impact op het elftal niet onderschat worden. Zo zag Zeit dat Heidenheim het behoorlijk lastig had, toen haar vaste targetman eind februari geelgeschorst ontbrak of zich blesseerde op training. 

Eén moment sprong er de voorbije maanden ogenblikkelijk tussenuit: zijn geweldige goal op het veld van FC Ingolstadt, waar Kleindienst vanop een slordige 45 meter wist te scoren. Niet alleen de schoonheid van die treffer was opzienbarend, ook het feit dat uitgerekend de ietwat houterige Kleindienst zo'n pareltje lukte, viel op.

Onze rapportscore: 8/10
Heidenheim heeft een risicootje genomen door haar verkoopprijs van 3,5 miljoen weer te herinvesteren, maar dat is eigenlijk goed uitgepakt. Op anderhalf jaar tijd was Kleindienst er goed voor 21 doelpunten in de 2.Bundesliga. Meer kan je van een spits op dat niveau eigenlijk niet verwachten. Tegelijk is duidelijk geworden waarom het bij Gent niet lukte en waarschijnlijk ook nooit zou lukken.