De Mos kiest Belgisch-Nederlandse elf: Rode Duivels winnen van Oranje

De Mos kiest Belgisch-Nederlandse elf: Rode Duivels winnen van Oranje

03-06-2022 12:15 Laatste update: 19:58
15

België en Nederland treffen elkaar vrijdagavond voor het eerst sinds het WK van 1998 niet op vriendschappelijke basis. De buurlanden beschikken allebei over de nodige internationale topspelers, maar hoe zou het elftal eruit zien als er een gecombineerd team op het veld zou staan? Aad de Mos, kenner van het Nederlandse én Belgische voetbal, geeft zijn ongezouten mening in gesprek met VoetbalPrimeur.be.

Terwijl Oranje van origine altijd 4-3-3 speelt en onder Louis van Gaal weer vol voor 1-3-5-2 gaat, is het systeem bij de Rode Duivels al jaren een uitgemaakte zaak: 3-4-3. In het gecombineerde Elftal der Lage Landen kiest De Mos voor de 'Belgische' formatie.

Keeper: 1-0 voor België
Welk land over de beste keeper beschikt, is normaal gesproken geen discussie. In de Champions League-finale was Thibaut Courtois de absolute uitblinker. De Belgische doelman is echter niet van de partij. Voor De Mos is het dan ook duidelijk wie er in doel moet staan. "Jasper Cillessen en Mark Flekken zijn minder dan Simon Mignolet", aldus de oud-trainer. "Die heeft een heel goed seizoen gedraaid. Dat is ook een van de redenen dat Club Brugge met twaalf punten achterstand alsnog kampioen geworden is. Die waren vier keer minder dan Unio in de onderlinge duels, maar hij heeft ze gered. Een hele goeie keeper. Hij heeft de pech dat Courtois voor hem staat."

Centrale verdedigers: 1-2 voor Nederland
Rechts centraal achterin beschikt Nederland over twee internationale topspelers. Stefan de Vrij won met Internazionale de Coppa Italia, Matthijs de Ligt is een vaste waarde bij Juventus. België heeft Toby Alderweireld, die nu in Qatar voetbalt. De Mos schroomt niet om talent de kans te geven en kiest voor een andere naam. "Jurriën Timber. Hij is veruit de beste. Nu al. Misschien speelt ervaring een rol, maar als ik de bondscoach was stelde ik hem altijd op."

Jurriën Timber

Over de positie centraal in de verdediging is De Mos stellig. Bij de Rode Duivels speelt daar vaak de momenteel geblesseerde Jason Denayer of Dedryck Boyata, terwijl ook Alderweireld er uit de voeten kan. In de Oranje-selectie zouden De Ligt en De Vrij een optie kunnen zijn, maar voor De Mos is het overduidelijk: "Virgil van Dijk."

De linkerkant van het verdedigingstrio werd bij de Belgen tijdens de laatste WK-kwalificatieduels vaak ingevuld door Bologna-verdediger Arthur Theate. Van Gaal gaf aan dat hij bij Oranje het liefst een linkspoot ziet op die positie en stelde voornamelijk Daley Blind of Nathan Aké op. Hier kiest De Mos wél voor ervaring. "Ik denk dat Jan Vertonghen de beste optie is." Ondanks zijn leeftijd? "Vertonghen heeft de ervaring. Hij heeft een goed seizoen gedraaid bij Benfica. Ik heb hem twee keer tegen Ajax gezien en ook twee keer tegen PSV. Veruit de beste optie."

In Nederland wordt De Ligt, die bij Juve ook regelmatig links in het centrum speelt, vaak genoemd. De Mos ziet dat niet als een optie. "Nee, De Ligt al helemaal niet. Die is altijd goed voor fouten en heeft geen gevoel voor positie kiezen. Hij doet nog te veel dingen niet goed."

Vleugelspelers en middenveld: 2-2
In de 3-4-3 van België en 3-5-2 van Oranje bestrijken vleugelspelers de hele linker- en rechterflank. De Mos kiest op rechts voor zijn landgenoot Denzel Dumfries. "Zeker. Dumfries is bepalend. Hij draait een goed seizoen bij Internazionale en scoort regelmatig. Thomas Meunier en Timothy Castagne brengen wat dat betreft te weinig."

Over de posities centraal op het middenveld hoeft De Mos niet lang na te denken. Youri Tielemans speelt veelvuldig bij België en de laatste interlands was Teun Koopmeiners bij Oranje op één van de twee posities terug te vinden. Het is volgens De Mos echter een uitgemaakte zaak dat daar Kevin De Bruyne en Frenkie de Jong horen te staan.

Op de linkervleugel is er meer discussie. Bij Oranje wordt de balvaardige Blind vaak opgesteld, terwijl Feyenoorder Tyrell Malacia op de deur bonkt. Bij de Rode Duivels zijn Thorgan Hazard en Yannick Carrasco de opties. De Mos kiest voor laatstgenoemde. Komt het elftal defensief dan niet in de problemen? "Nee, Carrasco vult die positie bij Atlético ook vrij gedisciplineerd in. Als je dat bij Atlético kan, dan is het héél goed. Diego Simeone neemt met negentig procent geen genoegen. Carrasco heeft ook aanvallende impulsen, scorend vermogen, hij kan de achterlijn halen, is gevaarlijk en beschikt over veel creativiteit. Die zit goed in elkaar."

Aanval: 2-1 voor België
Voorin heeft De Mos een dodelijk trio in gedachten. "Romelu Lukaku is de vaste spits natuurlijk. Als schaduwspitsen zou ik voor twee toppers kiezen. Memphis Depay en Dries Mertens. Memphis vanaf links en Mertens vanaf rechts. Dan heb je een garantie voor veel goals. Dat is de ideale opstelling."

Steven Bergwijn was in de laatste interlands belangrijk voor Oranje en kan met zijn snelheid voor het nodige gevaar zorgen. Niettemin kiest De Mos voor de tandem Mertens-Lukaku. "Mertens is een jongen die met Lukaku uit de voeten kan. Die heeft natuurlijk ook in Napoli zijn waarde gehad. Mertens is nog steeds een hele goede spits. Als je meer goals maakt dan Maradona in een competitie met allemaal slagers, dan ben je wel een hele goede speler."

Mertens en Lukaku

Terwijl de aanval eigenlijk al staat wordt Eden Hazard bijna vergeten. De aanvaller kwam al 116 keer uit voor de Rode Duivels, maar is de laatste jaren hopeloos uit vorm. De Mos peinst er niet over om de aanvaller van Real Madrid de voorkeur te geven boven Memphis. "Hazard die heeft het hele jaar niet gespeeld. Daar kan je niks mee. Als iemand het hele jaar niet speelt dan kan je hem niet ineens opstellen en Memphis niet opstellen. Ik speel nu de bondscoach hè, haha! Ik ga ervan uit dat we overmorgen moeten spelen", sluit De Mos af.

De beste elf van België en Nederland (6-5), volgens Aad de Mos: Mignolet; Timber, Van Dijk, Vertonghen; Dumfries, Carrasco; De Bruyne, De Jong; Memphis, Mertens; Lukaku.