Leven in Milaan valt even stil, Juve is X-factor kwijt en Blessin tovert net niet

Leven in Milaan valt even stil, Juve is X-factor kwijt en Blessin tovert net niet

21-05-2022 12:00 Laatste update: 16:07

Sinds afgelopen weekend kennen we de kampioen van België. Hoe zit het met de rest van Europa? In The Big Five gaat VoetbalPrimeur.be nog even na wat er nog in de Europese topcompetities op het spel staat. In deze vierde aflevering komt de Italiaanse Serie A aan bod, waar op de slotspeeldag van dit weekend nog hoogspanning heerst.

Milaan houdt adem in
1. AC Milan - 83 punten
2. Internazionale - 81
3. Napoli SSC - 76
4. Juventus - 70

Zondag rond 18u hoef je geen kat meer op straat te verwachten in de modestad van de laars. Terwijl het blauw-zwarte gedeelte massaal zal samentroepen in en rond het Giuseppe Meazza, reizen I Rossoneri met knikkende knietjes af naar Sassuolo. Een verraderlijke tegenstander, maar de huidige rangschikking lacht Alexis Saelemaekers en co wel toe. Milan heeft immers voldoende aan een gelijkspel.

Rivaal Inter kan bij winst wel nog op gelijke hoogte komen, maar in Italië gelden in zo'n scenario de onderlinge duels. Daar hebben de troepen van Stefano Pioli een streepje voor. Enkel als AC verliest én Inter wint, moet het rood aan de lintjes van de Scudetto nog vervangen worden door blauw. Inter ontvangt zondagavond overigens Sampdoria, het nummer vijftien in de stand.

Het trotse Juventus bekijkt het allemaal vanop ruime afstand. Na jarenlange heerschappij in de Serie A eindigt La Vecchia Signora straks voor het tweede jaar op rij op plek vier. Net voldoende voor een ticket voor de Champions League, maar ver beneden de maat. Niet alleen de resultaten vallen tegen, maar ook in het veldspel is Juve niet meer dan een grijze muis geworden op het Europese toneel.

Van die neerwaartse spiraal hebben de Milanese clubs geprofiteerd. Ook het Napoli van Dries Mertens had in het gaatje kunnen duiken, maar zij haakten jammerlijke af met de finish in zicht. Het zou zomaar eens de laatste uitgelezen kans geweest kunnen zijn voor halfgod Mertens om een titel aan zijn prijzenkast toe te voegen.

Haat als brandstof?
5. Lazio - 63 punten
6. AS Roma - 63  
7. Fiorentina - 59
8. Atalanta - 59

Waar de Milanese tweeling bovenaan prijkt, staan de rivalen uit Rome broederlijk naast elkaar op een gedeelde plek vijf. Die verzekert zowel Lazio als Roma van deelname aan de Europa League. De manschappen van José Mourinho kunnen dat ticket zelfs in tweevoud bemachtigen, want zij betwisten deze week nog de finale van de Conference League. Of steekt Feyenoord daar een stokje voor?

Deze zaterdagavond (in de Serie A wordt de slotspeeldag niet gelijktijdig afgewerkt) wordt nog over het laatste startbewijs voor Europa gekibbeld. Fiorentina staat er het beste voor, maar krijgt straks wel Juventus over de vloer. De haat richting de grootmacht uit Turijn, die van oudsher al groot is in Firenze, is enkel toegenomen na de pijnlijke wintertransfer van Dusan Vlahovic. Mogelijk vormt dat de ideale brandstof om Juve én Atalanta af te houden. De ploeg van Ruslan Malinovsky krijgt Empoli op de koffie.

Net geen wonderdokter Blessin
17. Salernitana - 31 punten
18. Cagliari - 29
19. Genoa FC - 28
20. Venezia - 26

Als uitsmijter heeft de Italiaanse kalendermaker de degradatie-ontknoping ingepland. Zondagavond om 21u probeert Cagliari haar lot toch nog te ontlopen. Daarvoor heeft het een overwinning nodig én mag concurrent Salernitana, dat momenteel nog veilig staat, geen drie punten veroveren. Dat scenario is niet onwaarschijnlijk: Salernitana ontvangt met Udinese het nummer twaalf uit de rangschikking, terwijl Cagliari het mag opnemen tegen het al gedegradeerde Venezia.

Tot slot verdient Alexander Blessin nog een bijzonder eervolle vermelding. Toen de Duitser KV Oostende in de winterstop verliet voor Genoa FC, leverde dat hier en daar schampere reacties op. Het doek leek toch al gevallen voor de woelige club uit de havenstad. Blessin slaagde er echter in om die comateuze patiënt te reanimeren, onder meer dankzij een reeks van zeven gelijke spelen op rij. Daar voegde hij finaal nog drie zeges aan toe, onder meer tegen Juventus, maar het mocht nét niet baten. Het lijkt er wel op dat hij volgend seizoen aan boord blijft in Genoa, waar Zinho Vanheusden door (nog maar eens) blessureleed zich te zelden kon doorzetten. 

No Poll