Klavertje tien voor Bayern, verrassende deelnemers aan EL en weer Tradition-alarm

Klavertje tien voor Bayern, verrassende deelnemers aan EL en weer Tradition-alarm

19-05-2022 18:00 Laatste update: 20:00

Sinds afgelopen weekend kennen we de kampioen van België. Hoe zit het met de rest van Europa? In The Big Five gaat VoetbalPrimeur.be nog even na wat er nog in de Europese topcompetities op het spel staat. In deze tweede aflevering komt de Duitse Bundesliga aan bod, die sinds vorig weekend haar deuren gesloten heeft.

Tien om te zien
1. Bayern München - 77 punten
2. Borussia Dortmund - 69
3. Bayer Leverkusen - 64

4. RB Leipzig - 58

Zelfs de grootste voetballeek hoort de lokale quizmaster op vrijdagavond graag volgende vraag stellen: "Wie kroonde zich dit seizoen tot Duitse Meister?". Bayern, uiteraard! De hegemonie van de Beierse grootmacht neemt stilaan hallucinante proporties aan. Voor de tiende (!!) keer op rij gunde het de concurrentie geen plekje onder de zon. Wie snakt naar een doorbraak in dat schouwspel, moet dus weer minstens twaalf maanden geduld uitoefenen.

Net als de voorbije jaren ligt dat ook gedeeltelijk aan de tegenstand, die al te vaak onbegrijpelijke steken laat vallen. Dat geldt eerst en vooral voor Dortmund, de keizer van de wispelturigheid. Ook Rode Duivels Thorgan Hazard, Thomas Meunier en Axel Witsel zijn eigenlijk in dat bedje ziek: de ene week spelen ze de pannen van het dak, om enkele dagen later door de ondergrens te zakken. Zelfs doelpuntenmonster Erling Braut Haland kon Bayern niet van haar troon stoten. De 60 miljoen euro die de Noor in het laatje brengt, zal wijselijk besteed moeten worden.

Van Leverkusen mag je misschien niet meer verwachten dan een mooie derde plek, maar ook in het oosten van Duitsland reikten de ambities torenhoog. De hemelbestorming van RB Leipzig, geruggesteund door de vele miljoenen vanuit het energiedrankconcern, is er nog niet helemaal van gekomen. Integendeel, de meest gehate club van Duitsland slaagde er slechts met de hakken over de sloot in om het voorrondeticket voor de Champions League weg te kapen.

Groentjes op het Europese toneel
5. Union Berlin - 57 punten
6. SC Freiburg - 55

7. 1FC. Köln - 52

Zoek komend seizoen niet naar gerespecteerde namen als Borussia Mönchengladbach of het erg Belgisch getinte VFL Wolfsburg in de Europese clubcompetities, zij eindigden pas in de grauwe middenmoot van de Duitse Bundesliga. Zelfs kersvers Europa-League-triomfator Eintracht Frankfurt draaide een bijzonder grijs seizoen, dat tot stilstand kwam op de elfde plaats. Dankzij de zegetocht in Sevilla mag die ploeg vanaf september wél aan de bak in de groepsfase van de Champions League.

Het neemt niet weg dat de posities vijf tot en met zeven bekleed zijn door clubs met minder weerklank op Europees vlak: Union Berlin, Freiburg en Köln. Het beste bewijs? Alle drie samen werkten zij nog maar twee groepsfases van de Europa League af in hun geschiedenis. Deze jaargang speelde Union overigens al buiten de landsgrenzen, weliswaar in de gloednieuwe Conference League. Het toont enkel aan hoe breed en evenwichtig de Bundesliga is samengesteld. Op die veelvraat uit München na, uiteraard ...

Traditions-alarm
16. Hertha Berlin - 33 punten
17. Arminia Bielefeld - 28
18. Greuther Fürth - 18

Laat ons tot slot nog eens een kijkje nemen in de bodem van het klassement. Dat de jongens van Greuther Fürth een ticketje richting 2. Bundesliga in de bus zouden krijgen, stond in de sterren geschreven. Als je maar drie keer kan winnen op 34 speeldagen, wordt het bijzonder lastig. Ook voor Arminia Bielefeld is het doek gevallen. Na twee jaar op het hoogste niveau wacht nu weer de vertrouwde tweede klasse.

De belangrijkste uitslag op de slotspeeldag was ongetwijfeld de 2-1-zege van VFB Stuttgart tegen Köln. In minuut 90 ontpopte Wataru Endo zich tot held van de Mercedes-stad, want zijn winnende treffer maakte dat VFB in extremis nog over Hertha wipte naar de veilige plek vijftien. En dus hebben de hoofdstedelingen het spek aan hun been.

Als Dedryck Boyata en co hun hachje willen redden, zullen ze de degradatie-/promotieduels tot een goed einde moeten brengen. Voor de liefhebber van het Duitse voetbal zou het waarschijnlijk pijn doen mocht er met Hertha nog een Traditionsverein afzakken, aangezien dat de voorbije jaren maar al te vaak het geval was. Gelukkig is er ook hoopgevend nieuws: Schalke 04 en Werder Bremen hebben zich al verzekerd van een terugkeer naar de topklasse, terwijl de uitdager van Hertha in de barragematchen Hamburg SV wordt. Ook die havenstad heeft eigenlijk haar plek aan het Duitse firmament.