De lessen na Union – Club Brugge: De duurste misser en het heilige resultaat

De lessen na Union – Club Brugge: De duurste misser en het heilige resultaat

08-05-2022 16:40 Laatste update: 18:00
34

In de titelrace heeft Club Brugge zondag een gevoelige tik uitgedeeld aan Union. Blauw-Zwart haalde het met 0-2 in het Dudenpark. Welke lessen moet je onthouden na de topper? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

1. De duurste misser
Op speeldag 11 van de Jupiler Pro League veroverde Union de leidersplaats. 204 dagen later is de Brusselse ploeg nummer één af met nog drie speeldagen te gaan. Hoe mooi het sprookje van Union dit seizoen ook was, wij vrezen voor Dante Vanzeir dat hij vanaf nu altijd aan minuut 55 van Union – Club Brugge op speeldag 3 van de Champions Play-Offs zal worden herinnerd. Bij een 0-0 stand mocht Vanzeir aanleggen vanaf elf meter. De spits duwde het leer naast. De duurste misser van het seizoen? De kans zit er – in tegenstelling tot de penalty – goed in.

2. Het heilige resultaat
Op circa 40 miljoen euro schatte CIES een paar dagen geleden de transferwaarde van Charles De Ketelaere in. Maar tegen Union moest de 'duurste speler van de Jupiler Pro League' opdraven als linksachter. Alfred Schreuder liet CDK niet frivool spelen, maar volledig in het teken van de ploeg en vooral van het heilige resultaat. De Ketelaere voerde de opdracht uit. Aan de rust trapte de speler niet in de val om kritiek te geven op zijn trainer. Een winnende (zou later blijken) trainer heeft toch altijd gelijk? Al sprak Olivier Deschacht over een soort verkrachting van De Ketelaere in het Dudenpark. De Ketelaere gedroeg zich als een top prof en kan binnen twee weken mogelijk pronken met zijn derde Belgische landstitel. Niet slecht voor een 21-jarige speler.

3. De onvermijdelijke Vanaken
Hans Vanaken heeft een hobby, scoren tegen Brusselse ploegen. Vraag dat maar aan Anderlecht. Tegen paars-wit deed Vanaken al tien keer de netten trillen en zondag trof hij ook raak tegen Union. Club Brugge kreeg in het Dudenpark geen kansen bijeen gevoetbald, maar Vanaken had maar een halve kans nodig om voor een enorme kentering in de titelstrijd te zorgen. Vanaken kwam de voorbije wedstrijden wat minder in beeld, maar net op het moment dat het echt nodig was, toonde Vanaken zijn klasse. Dan ben je een grote speler en niet alleen qua gestalte.

4. De kracht van de kampioen
In de reguliere competitie winnen tegen Anderlecht met een afgeweken geluksbal of in extremis winnen tegen Cercle Brugge door een enorme communicatiefout bij de tegenstander. Dan zwijgen we nog over de andere goals in Mazzu-time. Nee, Union had zeker dit seizoen een paar keer het geluk van de kampioen. Toch is de Brusselse ploeg vlak voor het einde van de titelrace aan het strompelen. Hoe vlot Denis Undav en Dante Vanzeir eerder dit seizoen scoorden, zo moeizaam gaat het de laatste weken. Voor het eerst dit seizoen kon Union twee wedstrijden op rij niet scoren. Na de match haalden ze bij Union de schouders op: 'Als we scoorden, dan …' Maar 'Als' is nog altijd geen speler van Union. Club Brugge toonde zondag wat efficiëntie is, een kracht die je nodig hebt op het cruciale moment.

5. Het is nog niet over
Hoe groot de tik, die Club Brugge zondag uitdeelde, zondag uitdeelde. De titelrace is nog altijd niet gelopen. Union en Club Brugge tellen op dit moment immers evenveel punten. Blauw-Zwart is wel de leider. Bij de halvering van de punten kreeg Union immers een half puntje extra. Beide ploegen hebben hun lot nog in eigen handen. Wint Union woensdag in het Jan Breydelstadion? Dan kan het Brusselse sprookje alsnog een happy end krijgen. Wint Club Brugge? Dan komt Blauw-Zwart op drie punten van de titel. In dat geval kan Club Brugge de titel volgende week zondag vieren op de Bosuil. Het kan soms snel gaan.