Jubilaris Mignolet zet geweldige cijfers neer, enige bedreiging komt uit ... Union

Jubilaris Mignolet zet geweldige cijfers neer, enige bedreiging komt uit ... Union

08-05-2022 12:30 Laatste update: 14:57

In de troosteloze 0-0 tussen RSC Anderlecht en Club Brugge viel toch nog een hoogtepuntje te noteren. Simon Mignolet vierde afgelopen zondag namelijk een jubileum bij Blauw-Zwart. Dat deed hij in stijl! In zijn honderdste partij voor Club hield hij al voor de 45e keer de nul. De vergelijking met enkele collega’s zet uitstekend in de verf hoe knap die cijfers wel zijn.

Toen Mignolet in de zomer van 2019 Liverpool FC inruilde voor een toekomst op Jan Breydel, betekende dat zonder verpinken één van de fraaiste inkomende transfers van deze eeuw in het Belgische voetbal. Het hyperambitieuze Club had zich in één klap versterkt met een doelman van wereldse allure, luidde de interpretatie. Die hield wel degelijk steek: hoewel Mignolet deze jaargang hier en daar weliswaar een ongewoon steekje liet vallen, blijft hij tot nader order tot de steunpilaren van de titelverdediger behoren.

Die zuil is opgebouwd uit uitstekende handen en voeten, puike reflexen, een lucide brein én … overweldigende statistieken. In zijn honderd wedstrijden in de Jupiler Pro League als lid van Club Brugge (Play-Offs meegerekend), toverde Big Si liefst 45 clean sheets uit zijn handschoenen. In mensentaal: in bijna één op twee wedstrijden waarin Mignolet aan de aftrap verschijnt, houdt zijn ploeg de nul. Het aantal keren dat hij verstek liet gaan voor een wedstrijd in de Belgische competitie, valt overigens op twee vingers te tellen. De inmiddels verkaste Ethan Horvath nam toen de honneurs waar.

‘Concurrenten’ bijten in het stof …
Hoe verhouden enkele andere vertrouwde JPL-keepers zich tot de versterkte muur die Mignolet pleegt te zijn? Zowat iedereen moet zijn meerdere erkennen in de Limburger, zo blijkt. Eerst en vooral geldt die conclusie al op het vlak van het aantal gespeelde wedstrijden. Sinds Mignolet de Brugse eer verdedigt, werkte geen enkele doelman op het hoogste niveau meer wedstrijden af als eerste keuze. Arnaud Bodart (Standard Luik) komt nog het dichtst in de buurt. In drie seizoenen tijd heeft de Luikenaar zich 92 keer mogen uitleven onder de dwarsligger. Ook Sinan Bolat (85 duels) deed zijn duit gretig in het zakje, eerst in dienst van Royal Antwerp FC, nadien bij KAA Gent.

Hun aantal clean sheets steekt echter bleek af tegen de 45 van Mignolet. Over diezelfde periode heen hield Bolat zijn netten 24 keer proper, terwijl Bodart afklokt op 21. Al bij al geen misselijk cijfer, gezien de existentiële crisis die op Sclessin rondwaart. Als we het percentage berekenen van het aantal wedstrijden waarin een doelman de nul hield, gedeeld door het aantal wedstrijden dat hij überhaupt gespeeld heeft, duikt met Hendrik Van Crombrugge evenwel een indrukwekkendere kandidaat op. De sluitpost van RSC Anderlecht zit aan 25 op 76, goed voor een score van 32,9 procent. Eén van die 25 behaalde hij overigens ook vorige zondag, net als Mignolet. Opvallende gast in de top van dat percentageklassement is dan weer Daniel Schmidt. De Japans-Amerikaanse Kanarie maakt zijn keeperstrainer in 30,7 procent van zijn wedstrijden dolgelukkig.

Toch staan zelfs die percentages nog ver in de schaduw van Mignolet’s heerschappij. Legt dan echt niemand hem het vuur aan de schenen? Eigenlijk wel! Sensatiedoelman Anthony Moris maakt zijn faam nogmaals waar. Hoewel zijn statistieken voor twee derde bestaan uit duels uit Eerste Klasse B, vallen ze ‘Mignoletiaans’ te noemen. Sinds de zomer van 2019 verdedigde de Luxemburger 85 keer zijn eigen doel, waarbij hij in 36 van de gevallen niet verschalkt werd. Uitgedrukt in procent levert dat een fraaie 42,4 op. De heldenstatus die Moris de voorbije maanden heeft opgebouwd (in Sint-Gillis, maar ook ver daarbuiten), is met andere woorden cijfermatig gerechtvaardigd. Laten Mignolet en Moris nu net elkaar deze zondag (en de woensdag erop) het wit uit de ogen kijken! Een cowboyduel dat hoogstwaarschijnlijk van doorslaggevend belang zal blijken voor de titelafloop. Wie knippert het eerst?

Statistieken van enkele langdienende doelmannen uit de JPL

Simon Mignolet (Club Brugge): 100 - 45 (=45%)*
Anthony Moris (Union Saint-Gilloise): 85 – 36 (=42,4%)
Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht) 76 – 25 (=32,9%)
Daniel Schmidt (Sint-Truiden) 75 – 23 (30,7 %)
Sinan Bolat (KAA Gent) 85 – 24 (=28,2%)
Jean Butez (Royal Antwerp FC) 76 – 20 (=26,3%)
Maarten Vandevoordt (KRC Genk) 56  - 14 (=25%)
Hervé Koffi (Sporting Charleroi) 62 – 15 (=24,2%)
Arnaud Bodart (Standard Luik) 92 – 21 (=22,8%)
Guillaume Hubert (KV Oostende) 71 – 12 (=16,9%)

* De verschillende cijfers stellen achtereenvolgens het aantal wedstrijden, het aantal clean sheets en het percentage clean sheets per wedstrijd voor sinds de zomer van 2019.