'Regels voor belofteteams in 1B liggen op tafel en liggen meteen onder vuur'

'Regels voor belofteteams in 1B liggen op tafel en liggen meteen onder vuur'

28-04-2022 07:30 Laatste update: 08:17
13

Volgend seizoen mogen er vier belofteteams hun kunnen tonen in 1B. Er liggen nu regels op tafel welke spelers bij die teams in actie mogen komen. Volgens Sportwereld zien RSC Anderlecht en KRC Genk graag nog wat veranderen. 

De beloften van KRC Genk, RSC Anderlecht, Club Brugge en mogelijk ook die Standard spelen volgend seizoen in de Proximus League. Zoals het er nu naar uitziet mogen die clubs spelers opstellen die maximaal 23 jaar oud zijn. Voor doelmannen wordt een uitzondering gemaakt, die mogen nog een jaartje ouder zijn. Daar stopt het evenwel niet. 50 procent van de spelers, die in actie komen, moeten opgeleid zijn bij de club zelf en 75 procent opgeleid in België.

Dan zijn er ook nog regels voor spelers die schipperen tussen de A-ploeg – die in actie komt in de Jupiler Pro League – en het belofteteam – die in actie komt in de Proximus League. Iemand die bij de laatste match van de A-ploeg 45 minuten speelde, mag de komende match niet spelen bij de beloften.

Spelers die jonger zijn dan 23 jaar en al meer dan 15 matchen speelde bij de A-ploeg of spelers die jonger zijn dan 20 jaar en al 20 matchen speelde bij de A-ploeg mogen helemaal niet meer in actie komen bij de beloften. De matchen tellen als ze minstens 45 minuten speelden. Twee keer kan er een medische uitzondering gemaakt worden als een speler minstens zes matchen op rij geblesseerd was. Bij de beloften mogen ook twee spelers in actie komen ouder dan 30 jaar op voorwaarde dat ze geen minuten maakten voor de A-ploeg.

Geen Kana of Oyen?
Volgens Sportwereld staan Anderlecht en Genk niet te springen voor de regels die gasten uitsluiten in 1B na x-aantal matchen in 1A. Dat is niet zo verwonderlijk, want dan vallen spelers zoals Marco Kana, Killian Sardella, Anouar Ait El Hadj en Luca Oyen al snel uit de boot. Mogelijk wordt er nu gezocht om met percentages te werken. Bijvoorbeeld wie na 10 matchen amper speelde in 1A mag wel nog spelen in 1B.