Extra Time discussieert over effectieve speeltijd: Dringend vs. hockeyïsering

Extra Time discussieert over effectieve speeltijd: "Dringend" vs. "hockeyïsering"

26-04-2022 22:16 Laatste update: 22:19
2

Jan Vertonghen bond de kat vorige week nog maar eens de bel aan. Als wapen tegen het vele en ergerlijke tijdrekken moet de FIFA stilaan durven overstappen naar effectieve speeltijd, klonk het bij de Rode Duivel. Een heleboel voetbalfans en -volgers steunen hem in dat betoog. Ook bij Extra Time kwam het onderwerp op tafel te liggen. 

Consensus werd er niet meteen gevonden in het praatprogramma. Integendeel, eigenlijk kwamen twee verschillende kampen aan het woord. Als het van Wesley Sonck afhangt, schakelt de FIFA zo snel mogelijk over tot actie. "Ik denk dat het heel dringend moet gebeuren dat er effectieve speeltijd wordt ingevoerd", stelt de oud-spits kristalhelder.

Als argument haalde Sonck het competitieduel van FC Barcelona tegen Rayo Vallecano aan van afgelopen weekend. Na hun vroege 0-1-voorsprong rekten de bezoekers daarin bijzonder veel tijd, zodat er op het einde van de partij liefst veertien (!) minuten toegevoegde tijd vielen. "Ik vond het schandalig. Er was geen tempo en heel de tweede helft werd er tijd gedood", staaft Sonck zijn overtuiging.

Voetbal is geen hockey
Filip Joos is echter een volledig andere mening toegedaan. "Ik ben tegen de hockeyïsering van het voetbal", aldus de journalist. Bij hockey bestaan er immers een heleboel regels die het spel meer structuur, maar ook minder verrassingseffect geven. "Het ranzige hoort bij het voetbal. We zijn dat al heel erg aan het wegnemen."

Bovendien zou een ingreep de onvoorspelbaarheid van wedstriden verder doen afnemen, argumenteert Joos. "Tijdrekken is een verdedigingsmiddel van de zwakken. Als we dat wegnemen, dan is dat een regel die in het voordeel van de olieteams zal spelen", besluit hij.