Pro League scoort slecht op vlak van doorstroommogelijkheden voor jonge spelers

Pro League scoort slecht op vlak van doorstroommogelijkheden voor jonge spelers

25-04-2022 11:17
3

Het Waarnemingscentrum voor voetbal (CIES) heeft zijn nieuwe wekelijkse studie gewijd aan de minuten die door spelers van eigen bodem worden gespeeld. Ondanks een redelijk percentage van Standard Liege is de Jupiler Pro League een slechte leerling op het gebied van doorstroommogelijkheden.

Het CIES heeft zich de vraag gesteld hoe groot het aandeel van zelf-opgeleide spelers is in de verschillende competities. Het is dan ook geen verrassing dat Athletic Bilbao, met zijn aanwervingsbeleid gebaseerd op Baskische spelers, aan kop staat in de vijf grote competities. De club geeft 55,8% van de totale speeltijd aan spelers die ze zelf hebben opgeleid. Real Sociedad, de andere grote Baskische club, is tweede en Celta Vigo vervolledigt dit Spaanse podium, net voor AS Saint-Etienne.

Hoe scoren de Belgische clubs?
Standard Liege is de beste speler in België met 23,1% van de speeltijd voor spelers die de Robert Louis-Dreyfus Academie hebben doorlopen. KRC Genk met net geen negentien procent en Cercle Brugge met 18,8% staan op het podium, terwijl RSC Anderlecht met zo’n vijftien procent dit seizoen is afgegleden naar de vijfde plaats. 

Werk aan de winkel
Aangezien het wereldgemiddelde vijftien procent bedraagt en het Pro League-gemiddelde 9,6%, kunnen we hieruit afleiden dat het Belgisch voetbal op het vlak van doorstroommogelijkheden teleurstelt. In tegenstelling tot wat sommigen denken, doen bijna alle grote competities het beter.