Adembenemende topper: Salah-rol Liverpools achilleshiel én talisman in Manchester

Adembenemende topper: Salah-rol Liverpools achilleshiel én talisman in Manchester

11-04-2022 11:37
1

De titelstrijd in de Premier League ligt nog altijd volledig open: titelhouder Manchester City en uitdager Liverpool houden elkaar zondag in evenwicht. In een zinderende wedstrijd in het Etihad Stadium weet geen van beide teams aan het langste eind te trekken. Een tactische analyse van een fraai schouwspel tussen twee topcoaches.

Door Evert van Zoelen

Manchester City dwingt Liverpool tot alternatief druk zetten
Liverpool zet onder manager Jürgen Klopp al jarenlang op dezelfde manier druk. Mohamed Salah en Sadio Mané lopen de centrale verdedigers van de tegenpartij vanuit de backposities aan. De spits, Roberto Firmino of Diogo Jota, kiest positie vanuit de verdedigende middenvelder van de tegenpartij. De tegenstander wordt op deze manier het drukke centrum in gedwongen, waar Liverpool een overtal heeft. Liverpool doet dit zo goed dat de voorste vijf à zes spelers vaak zeven of acht man van de tegenpartij bezig weten te houden.

Aan Pep Guardiola dus de taak om met een list te komen tegen deze verdedigende strategie van Liverpool. De Catalaan kiest er dit keer voor om Bernardo Silva in de opbouw terug te laten zakken tussen de centrale verdedigers. Samen met verdedigende middenvelder Rodri ontstaat op die manier juist een overtal voor City in de opbouw. Voor de buitenspelers van Liverpool zijn de afstanden vanaf de flanken te groot om af te leggen en spits Jota moet ineens rekening houden met drie spelers. Op deze manier weet City de hoge druk van Liverpool meermaals onschadelijk te maken.


Bernardo Silva en Rodri zakken terug om een overtal te creëren in de opbouw. Bron Ziggo Sport.

Liverpool besluit om City iets lager op het veld op te vangen. Op die manier kan de ploeg van Klopp de ruimtes kleiner houden, met name ook omdat Liverpool met een hele hoge laatste lijn speelt.

Wat opvalt, is dat het nu niet Mané en Salah zijn die druk zetten op de centrale verdedigers, maar middenvelders Jordan Henderson en Thiago Alcântara. Liverpool begint verdedigend vanuit een 4-1-4-1 formatie en komt na het doorstappen in een 4-4-2 uit, met Salah en Mané als buitenste middenvelders.


Thiago stapt door en zet druk op centrale verdediger John Stones. Mané en Salah blijven aan de zijkanten spelen. Bron: Ziggo Sport.

City ziet achilleshiel Liverpool en weet de ruimtes te vinden

Aan Manchester City de taak om uit te vinden waar de ruimtes ontstaan tegen het iets anders opererende Liverpool. De ploeg van Guardiola weet deze snel te vinden. Het grote nadeel van deze manier van druk zetten is immers dat Salah en Mané nu verantwoordelijk zijn voor het opvangen van de aanvallend ingestelde City-backs. Door buitenspelers Phil Foden en Gabriel Jesus aan de binnenkant te positioneren, trekt City de backs van Liverpool uit hun zone. Vervolgens maken The Citizens hier gebruik van door hun eigen backs diep te laten gaan.


Jesus en Foden spelen aan de binnenkant om zo de backs van Liverpool mee naar binnen te trekken. Salah moet helemaal mee terug om João Cancelo op te vangen. Bron: Ziggo Sport.


Cancelo gaat diep, Salah kan niet met de Portugees mee omdat Henderson door is gestapt en hij de passlijn af moet schermen. Daardoor heeft rechtsback Trent Alexander-Arnold ineens twee tegenstanders waardoor hij te laat is om Cancelo af te stoppen. Bron: Ziggo Sport.

Via twee slim genomen dode spelmomenten weet City in de eerste helft twee keer te scoren. Na vijf minuten spelen is het Kevin De Bruyne die, na het nemen van een snelle vrije trap, City op 1-0 zet. Een half uur later is het Jesus die bij het opnieuw inbrengen van een corner uit de rug van Alexander-Arnold komt en de 2-1 binnenschiet.

City weet het grootste gedeelte van de eerste helft te domineren. De omschakeling van balbezit naar balverlies toont zich hierin een beslissende factor. Beide ploegen staan bekend om hun directe reactie wanneer de bal verloren wordt: de zogenaamde 'counterpressing/gegenpressing', ook wel de 'vijfsecondenregel' genoemd. In de eerste helft weet City bij balverlies namelijk zo goed druk te zetten dat Liverpool niet in staat is om de helft van City te bereiken. De duels lijken allemaal in het voordeel van het team van Guardiola beslist te worden, waardoor Liverpool moeite heeft om in zijn spel te komen.

Liverpool omzeilt druk City, Salah alsnog bepalend
City verdedigt zelf op een soortgelijke manier als Liverpool. Het elftal van Guardiola zet hoog druk vanuit een 4-4-2/4-4-1-1 formatie. De Bruyne komt naast spits Raheem Sterling te spelen om zo druk te zetten op de centrale verdedigers van Liverpool.


Manchester City zet druk vanuit een 4-4-2 formatie. Bron: Ziggo Sport.

Liverpool kiest ervoor om Fabinho en Thiago uit te laten zakken in de opbouw om op die manier een overtal te creëren tegen de twee spitsen van City. Geregeld zorgt dit ervoor dat één van de centrale verdedigers van Liverpool kan indribbelen of dat één van de uitgezakte middenvelders vrijkomt.


Fabinho en Thiago zakken uit om een overtal te maken in de opbouw. Bron: Ziggo Sport.

Wanneer Liverpool een vrije speler gevonden heeft, probeert het elftal van Klopp meteen de diepte te zoeken. De laatste lijn van City staat immers net zo hoog als die van Liverpool en The Reds hebben met Mané en Jota spelers met de kwaliteiten om diep te gaan zonder bal. Het is tot twee keer toe zo'n diepe bal, gecombineerd met de wisselwerking aan de rechterkant bij Liverpool, die de doelpunten inleidt.

Op rechts is het namelijk vaak Alexander-Arnold die hoog positie kiest aan de zijkant van het veld. Dit geeft Salah de ruimte om zich aanspeelbaar te maken tussen de linies. Doordat City de opbouw van Liverpool onder druk probeert te houden, dekt Bernardo Silva vaak door richting Fabinho wanneer deze uitzakt. Dit zorgt ervoor dat er relatief veel ruimte tussen de linies ligt voor de Egyptenaar. In de opbouw naar beide doelpunten van Liverpool speelt deze wisselwerking aan de rechterkant een belangrijke rol.

De opbouw naar de 2-2, direct na rust. Bernardo Silva stapt door op Fabinho. Alexander-Arnold gaat diep aan de zijkant en Salah beweegt naar binnen. Bron: Ziggo Sport.


Salah weet hierdoor vrij te komen tussen de linies en stuurt Mané weg, die de 2-2 binnen schiet. Bron: Ziggo Sport.

Liverpool komt beter in de wedstrijd, maar ontsnapt wel
In de tweede helft komt Liverpool beter in de wedstrijd. Dit heeft er vooral mee te maken dat de duels in de omschakeling nu door het elftal van Klopp gewonnen worden. Liverpool weet hierdoor vaker onder de druk van City uit te komen en langer in balbezit te blijven. Wanneer Liverpool nu de bal verliest, is het nu zelf in staat om direct druk te zetten en City op de eigen helft vast te houden.

Daarnaast lijkt Liverpool het verdedigend beter voor elkaar te hebben. De opkomende backs van City worden beter opgevangen. De backs van Liverpool blijven langer in hun zone staan en wanneer ze naar binnen getrokken worden, lopen Mané, Salah en later Luis Díaz keurig met ze mee terug. Toch komt Liverpool goed weg. De Bruyne gaat in de tweede helft slim in de ruimtes achter de doorstappende middenvelders van Liverpool lopen. Na iets meer dan een uur spelen weet de Rode Duivel vanuit deze positie Sterling weg te sturen, met de 3-2 tot gevolg. Uiteindelijk is het de VAR die redding brengt en het doelpunt afkeurt wegens buitenspel.

Conclusie
Een gelijkspel is een uitslag waar beide ploegen niet veel mee kunnen. Met nog acht wedstrijden te spelen blijft het verschil slechts één punt in het voordeel van City. De uiteindelijke winnaar is hierdoor toch echt de neutrale toeschouwer, die een grandioze pot voetbal heeft kunnen zien en nu nog weken kan genieten van een zinderende titelstrijd.

Evert van Zoelen is een Nederlands analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, redacteur voor De Voetbaltrainer en heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.