Tegenstanders Rode Duivels: Veel oude bekenden en een WK-finalist

Tegenstanders Rode Duivels: Veel oude bekenden en een WK-finalist

01-04-2022 20:26 Laatste update: 04-04-2022 20:27
13

De Rode Duivels kennen de tegenstanders die het op het WK in de poulefase gaat treffen. Kroatië, Marokko en Canada kwamen uit de koker gerold en VoetbalPrimeur.be stelt de landen aan je voor.

Kroatië
Bondscoach: Zlatko Dalic (55)
FIFA-ranking: 16

Sterspeler
De Kroaten hebben enkele grote namen, maar ook een vrij oude selectie op dit moment. De grootste in de lijst is ongetwijfeld Luka Modric, die ook nu nog steeds een basispion is bij Real Madrid. Daarnaast wordt het ook uitkijken naar Chelsea-middenvelder Mateo Kovacic en Ivan Perisic, die in het verleden uitkwam voor Club Brugge.

Kwalificatie
De voormalige WK-finalist zat in geen al te moeilijke groep, maar moest toch stevig strijden om dat WK te halen. Rusland bleek de grootste concurrent te zijn. Het begon niet al te best met verlies tegen Slovenië, maar wist daarna wel te overtuigen en won de groep uiteindelijk met één punt voorsprong op Rusland. Het slikte ook slechts vier doelpunten in die campagne.

Historie tegen België
In totaal speelden de Rode Duivels in de historie acht keer tegen Kroatië. Dat waren steevast gelijkopgaande wedstrijden, met drie overwinningen voor België, drie voor Kroatië en twee gelijke spelen.

Het laatste duel werd op 6 juni van vorig jaar nog gespeeld. In het vriendschappelijke duel wonnen de Rode Duivels uiteindelijk met 1-0 na een doelpunt van Romelu Lukaku.

Marokko
Bondscoach: Vahid Halilhodžić (69)
FIFA-ranking: 24

Sterspeler
Op WK's mag Marokko dan nog niet veel resultaten hebben geboekt, de Noord-Afrikanen hebben wel enkele sterke spelers in de selectie zitten. Met Achraf Hakimi heeft het een ster van PSG waarop het kan rekenen, terwijl Hakim Ziyech voor de assists moet zorgen.

Ook wordt het uitkijken naar Tarik Tissoudali, die één van de uitblinkers was op de Afrika Cup en ook bij KAA Gent voor het mooie weer zorgt.

Kwalificatie
Dat Marokko steeds beter wordt, bewees het ook in de kwalificatiecampagne. Het maakte indruk door eerste te worden in de groep en een 18 op 18 te pakken in een groep met Guinee-Bissau, Guinea en Sudan. In de Play-Offs wist het ook te overtuigen door het DR Congo van onder andere Dieumerci Mbokani uit te schakelen (1-1 uit en 4-1 thuis).

Historie tegen België
Slechts drie keer speelde Marokko tegen onze Rode Duivels. De allereerste keer was ook op een WK, meer bepaald dat in 1994, waar Marc Degryse de grote held werd door het enige doelpunt in de 1-0 overwinning te scoren.

In 1999 stonden beide landen nog eens vriendschappelijk tegenover elkaar en werd er met duidelijke 4-0 cijfers gewonnen, maar in 2008 namen de Marokkanen revanche door zlf te winnen. Het werd toen 1-4.

Canada
Bondscoach: John Herdman (46)
FIFA-ranking: 38

Sterspeler
Canada zit zelf met een Gouden Generatie en heeft ook een bijzonder jonge selectie waarmee het speelt. Daarin zit Bayern-ster Alphonso Davies, maar heeft het met Jonathan David (ex-KAA Gent) ook nog een grote naam waarop het kan rekenen.

Verder is er nog een Belgische link met Club Brugge-aanvaller Tajon Buchanan, KRC Genk-aanvaller Iké Ugbo en voormalig Zulte Waregemspeler Cyle Larin, die nu uitkomt voor Besiktas.

Kwalificatie
Het is bijzonder lang geleden dat Canada er nog eens bij was op het WK, maar ze hebben recent nog geschiedenis geschreven door zich te plaatsen. Daarvoor moest het wel flink wat wedstrijden spelen.

In de CONCACAF werd het eerst zonder groepswinnaar zonder puntenverlies in groep E en won het in ronde 2 in een dubbele confrontatie van Haïti. Daarna volgde de 'finaleronde', waarin het ook wist te overtuigen. Het haalde het daarin van onder andere Mexico, de Verenigde Staten en Panama.

Historie tegen België
De Canadezen stonden slechts één keer tegenover onze Rode Duivels. En dat in een vriendschappelijk duel in 1989. Het Noord-AMerikaanse land kende toen geen al te grote namen en ging dan ook niet zo verrassend onderuit tegen het sterrenteam van Guy Thys op dat moment.

Toen wonnen de Rode Duivels met 0-2 na doelpunten van Jan Ceulemans en Marc Degryse.