Waalse analisten zagen sterke Trossard en Vanaken, "maar De Ketelaere ontgoochelt"

30 maart om 15:43

Een 2-2-gelijkspel bij Ierland en een 3-0-overwinning tegen Burkina Faso, dat zijn de merkpunten voor Roberto Martinez na deze bijzondere interlandperiode zonder de vaste waarden. De ene trekt er geen conclusies uit, de andere wel. In Franstalig België lijkt die laatste groep doorslaggevend.

RTBF verzamelde met Pierre Deprez, Vincent Langendries en Benjamin Deceuninck enkele prominente stemmen. Zij zijn het grotendeels met elkaar eens. Bij "de winnaars" horen vooral Leandro Trossard en Hans Vanaken. Die laatste was "aanwezig en beslissend", terwijl ook die eerste indruk maakte. "Hij kreeg een nieuwe positie, maar hij heeft het contract perfect ingelost. Hij is misschien wel één van de meest onderschatte Duivels van deze generatie."

Aan de andere kant van het spectrum zit ... Charles De Ketelaere. "Hij heeft ontgoocheld", klinkt het in Wallonië. "Hij was niet de technische leider die hij zou moeten zijn." Diezelfde analyse gaat op voor Youri Tielemans, die "te veel afval" in zijn spel had. Jongens die niet in actie kwamen, moeten zich dan weer zorgen maken. Onder meer voor Albert Sambi Lokonga en Dante Vanzeir is dat het geval. 

En wat gezegd over de achterhoede? Nu de vertrouwde namen daar in de herfst van hun carrière zitten, was het vooral in die linie uitkijken naar vers bloed. Die hebben de Waalse analisten niet meteen gevonden, al krijgt Sebastiaan Bornauw wel een pluim omdat hij zich "herpakte na een lastig begin". Zo komt de druk toch weer op de "oudjes" te liggen. "Sommigen hebben over Alderweireld en Vertonghen getwijfeld, maar zij hebben nog enkele mooie dagen voor zich", klinkt het besluit geruststellend.