Ook op zijn 75e blijft De Mos scherp: Ik ken meer van voetbal dan Verschueren

Ook op zijn 75e blijft De Mos scherp: "Ik ken meer van voetbal dan Verschueren"

27-03-2022 12:16

Aad De Mos viert deze zondag zijn 75e verjaardag. Een heugelijk moment én de ideale insteek om nog eens terug te blikken op zijn rijkelijke verleden als clubcoach. In ons land maakte de Nederlander vooral furore bij KV Mechelen en RSC Anderlecht.

Zijn Mechelse periode was simpelweg legendarisch, aangezien Malinwa zich aan het einde van de jaren '80 opwerkte tot dé maatstaf in het Belgische voetbal. Samen met sterke man John Cordier bouwde De Mos een sterke ploeg uit. "Het elftal moest versterkt worden en dat nam ik op mij. Overal waar ik getraind heb, ontfermde ik me over de aankopen. Bij Mechelen haalde ik Clijsters, De Boer, Bosman… Dat liet ik niet over aan anderen, want tenslotte moest ik met ze werken", vertelt De Mos bij Het Laatste Nieuws.

"En ik pretendeer dat ik meer van voetbal ken dan Michel Verschueren", voegt hij er fijntjes aan toe. Dat brengt ons meteen bij zijn passage bij Anderlecht. "Bij Anderlecht heb ik ook Nilis en Degryse het mooie weer laten maken. Frank Arnesen heeft nog geprobeerd de transfer van Luc Nilis te torpederen. Een prachtige voetballer met fluwelen trap", herinnert De Mos zich.

Inmiddels is onze noorderbuur uiteraard al lang op pensioen, maar zijn erelijst blijft indrukwekkend. Bij Ajax vierde De Mos drie landstitel in het midden van de jaren '80, waarvan eentje als assistent. In ons land voegde hij daar één titel met KV Mechelen en één met Anderlecht aan toe, naast een bekertriomf en - last but not least - de Europa Cup II in 1988 met Malinwa.