Verdeling der Europese tickets: impact van bekerfinale Gent-Anderlecht is enorm

23 maart om 21:47
Laatste update: 23 maart om 21:47

Met de Play-Offs voor de deur komt de Jupiler Pro League stilaan in haar beslissende fase. In de eerste plaats staat er uiteraard een Belgische landstitel op het spel, maar ook de Europese tickets zijn fel begeerd. Nu zowel RSC Anderlecht als KAA Gent in de bekerfinale staan, verloopt de verdeling van die toegangsbewijzen echter minder gestroomlijnd dan normaal. VoetbalPrimeur.be schept licht in de duisternis.

Met Gent-Anderlecht (officiëel zijn De Buffalo’s de thuisploeg) kan de organisatie van de Croky Cup zich in de handen wrijven: die finale op paasmaandag belooft een zoete lekkernij te worden. Voor de verdeling van de Europese plaatsjes zaait het daarentegen verwarring, aangezien beide clubs ook nog steeds verwikkeld zijn in een verbeten strijd om de Champions Play-Off. Afhankelijk van die afloop verschuiven ook de verschillende tickets. Aan de hand van enkele concrete scenario’s tracht VoetbalPrimeur.be een duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden te bieden.

Sta ons allereerst toe te beginnen met volgend uitgangspunt, dat steeds in het achterhoofd gehouden moet worden: De winnaar van de Croky Cup heeft steeds minstens recht op het ticket dat haar via die bekercompetitie toekomt, namelijk dat voor de laatste voorronde van de Europa League. Dat ticket opwaarderen kan, maar een minderwaardig ticket in de plaats krijgen niet. De verliezende finalist heeft nergens recht op.

Alvorens helemaal op gang te trappen, nog even een overzichtje van de verschillende tickets die te verdienen vallen ‘onder de meest normale omstandigheden’. Daarmee bedoelen we wanneer de bekerwinnaar zich zelfs niet zou plaatsen voor één van beide Play-Offs (wat in werkelijkheid nu dus niet het geval is).De bekerfinale vindt overigens plaats vóór aanvang van de Play-Offs. De standaard ticketverdeling is als volgt:

  • Winnaar Champions Play-Off: Champions League
  • Nummer 2 CPO: derde kwalificatieronde Champions League
  • Nummer 3 CPO: laatste voorronde van de Conference League
  • Nummer 4 uit CPO speelt een finale tegen de winnaar van de Europe Play-Off. Winnaar van dat duel: tweede kwalificatieronde Conference League
  • Bekerwinnaar: laatste voorronde Europa League

Aangezien of Anderlecht, of Gent, of allebei die ploegen sowieso in de Champions Play-Off zal/zullen aantreden, kan dat vereenvoudigde scenario echter op de schop. Tijd voor enkele hypotheses, steeds gebaseerd op de huidige rangschikking van de Jupiler Pro League.

Scenario 1: Anderlecht OF Gent wint de beker én haalt de CPO, waarin het als derde of vierde eindigt
Stel nu dat de uiteindelijke bekerwinnaar zich ook plaatst voor de CPO, waarin het de top-twee niet meer kan bedreigen en strandt op een derde of vierde stek (dat maakt op zich geen verschil), dan hoeft er hoe dan ook geen finalewedstrijd meer te komen tussen het nummer vier uit de CPO en de winnaar van de EPO. De bekerwinnaar (Anderlecht of Gent dus) behoudt haar voorrondeticket voor de Europa League. Het nummer drie of vier dat niét de bekerwinnaar is (dat kan ook de verliezende bekerfinalist zijn!), krijgt dan het ticket voor de laatste voorronde van de Conference League. De winnaar van de EPO mag zich nog warmen aan de tweede voorronde van dat toernooi.

Voorbeeld scenario 1

1.     Union – rechtstreeks CL

2.     Club Brugge – voorlaatste voorronde CL

3.     Antwerp – laatste voorronde Conference League

4.     Gent (als bekerwinnaar!) – laatste voorronde Europa League

5.     Anderlecht (als winnaar van EPO): tweede voorronde Conference League

Scenario 2: Anderlecht OF Gent wint de beker én haalt de CPO, waarin het nog als eerste of tweede eindigt
In dit geval treedt er nog een groter watervaleffect in werking. Wie in de top-twee eindigt, heeft immers recht op een toegangsbewijs voor (de voorrondes van) de Champions League. Dat is meer waard dan de prijs voor de bekerlaureaat. Daarom schuiven de tickets in dit scenario op. De bekerwinnaar krijgt dan het CL-ticket waar het recht op heeft (dat van het nummer één of het nummer twee), waardoor de derde in de eindafrekening het ticket van die bekerwinnaar overneemt. De derde mag zich dus opmaken voor de laatste voorronde van de Europa League, en niet van de Conference League. De rest van de gevolgen blijft identiek: er komt geen finalewedstrijd tussen CPO en EPO, de Conference League komt toe aan de laatste van de CPO en de eerste van de EPO.

Voorbeeld scenario 2

1.     Union – rechtstreeks CL

2.     Anderlecht (als bekerwinnaar!) – voorlaatste voorronde CL

3.     Club Brugge – laatste voorronde Europa League

4.     Antwerp – laatste voorronde Conference League

5.     Gent (als winnaar van EPO): tweede voorronde Conference League

Scenario 3: Anderlecht OF Gent wint de beker, maar moet vrede nemen met de Europe Play-Off, die het wel wint
Ook scenario 3  hangt wel degelijk in de lucht. Wat als de bekerwinnaar straks uit de top-vier tuimelt (in het geval van Gent) of blijft (in het geval van Anderlecht), maar in de EPO wel aan het langste eind trekt? Het eerste gevolg van zo’n uitgangspunt is opnieuw hetzelfde: de finalewedstrijd tussen de vierde uit de CPO en de eerste uit de EPO valt weg. De bekerwinnaar blijft geplaatst voor de laatste voorronde van de Europa League. Alle andere tickets worden uitgedeeld aan de gelukkigen uit de CPO, van boven naar onder uiteraard.

Voorbeeld scenario 3:

1.     Union – rechtstreeks CL

2.     Club Brugge – voorlaatste voorronde CL

3.     Antwerp – laatste voorronde Conference League

4.     Gent (als verliezend bekerfinalist) – tweede voorronde Conference League

5.     Anderlecht (als bekerwinnaar én winnaar van EPO): laatste voorronde Europa League

Scenario 4: Anderlecht OF Gent wint de beker, maar moet vrede nemen met de Europe Play-Off, die het bovendien niet kan winnen
Last but not least is er nog een vierde scenario mogelijk, al is dat op dit moment misschien het meest vergezochte. Het kan namelijk goed zijn dat Anderlecht of Gent zich op paasmaandag tot laureaat van de Croky Cup kroont, maar in de weken voordien haar stek in de top-vier in rook zag opgaan. Als de bekerwinnaar vervolgens in de EPO ook onvoldoende uit de verf komt, blijft alles eigenlijk bij de standaardverdeling. Dit is bovendien het enige overgebleven scenario waarin er wél nog een finalewedstrijd zou plaatsvinden na afloop van de Play-Offs.

Voorbeeld scenario 4

1.     Union – rechtstreeks CL

2.     Club Brugge – voorlaatste voorronde CL

3.     Antwerp – laatste voorronde Conference League

4.     Gent (als verliezend bekerfinalist) strijdt met Sporting Charleroi (winnaar van EPO) om ticket voor tweede voorronde Conference League

5.     Anderlecht (als bekerwinnaar): laatste voorronde Europa League