'Oekraïne wil Rusland uitsluiten van het WK, UEFA organiseert spoedvergadering'

'Oekraïne wil Rusland uitsluiten van het WK, UEFA organiseert spoedvergadering'

25-02-2022 07:45
46

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne sijpelt ook door naar de voetbalwereld. Zo wil de Oekraïense voetbalbond dat Rusland van internationale toernooien wordt verbannen, zo schreef Het Nieuwsblad. Ook zouden contracten van Russische sponsors onder druk staan.

Aanvankelijk bleef de UEFA op de vlakte wat betreft het conflict, maar ondertussen moet het bestuurlijke orgaan steeds meer stappen ondernemen. Zo zou er beslist zijn om de Champions League-finale van dit jaar, die in het Russische Sint-Petersburg zou plaatsvinden, naar een locatie buiten Rusland worden verschoven. Daarrond komt vandaag een officiële beslissing.

De Oekraïense voetbalbond heeft aan de UEFA en aan de FIFA gevraagd om de nationale ploeg van Rusland en clubs uit Rusland uit te sluiten van internationale wedstrijden, zo wist Het Nieuwsblad. In een officieel statement sprak de Europese voetbalbond al zijn steun uit voor het Oekraïense volk en zijn voetbalgemeenschap. De UEFA komt vandaag samen voor een spoedvergadering.

Het wordt vooral kijken wat er zal gebeuren met de Play-Off-wedstrijd van Rusland voor het WK in Qatar. In Moskou speelt Rusland eerst tegen Polen. Als het wint speelt het in de finale tegen Zweden of Tsjechië, ook in Moskou. 

Ook moet de UEFA zich buigen over Russische sponsors in het voetbal. Zo vroeg het Europese parlement om het sponsorcontract met Gazprom op te zeggen. Het Russische bedrijf is de hoofdsponsor van het miljardenbal en brengt jaarlijks 40 miljoen euro in het laatje van de UEFA.