Europees voetbal krijgt de rekening van coronacrisis: Miljarden op twee jaar tijd

Europees voetbal krijgt de rekening van coronacrisis: Miljarden op twee jaar tijd

03-02-2022 08:30

De Europese voetbalbond UEFA berekende dat de Europeseclubs door de coronacrisis voor het eerst met een tekort geconfronteerd werden. Donderdag publiceerde UEFA een rapport waarin het schrijft dat er een verlies opgetekend werd van 7,2 miljard euro, zo schreef Sporza

'In mei 2021 had de UEFA al berekend dat de coronacrisis tot een verlies van 7,2 miljard euro zou lijden en die prognose wordt nu bevestigd in een rapport dat de voetbalbond donderdag publiceerde,' liet Sporza weten. Vorig seizoen maakten 711 clubs in de hoogste divisies in Europa 3 miljard euro verlies. Het seizoen ervoor was dat zelfs 4 miljard. 

De voornaamste redenen van deze verliezen zijn de forse daling van de ticketinkomsten, een daling van de commerciële activiteiten en de verminderde inkomsten uit tv-gelden. Ook de transferinkomsten van de clubs daalden met 40% in de zomer van 2020, januari 2021 en afgelopen zomer.

De UEFA ziet een positieve trend in de afgelopen maanden. "De fans lijken meer dan ooit zin te hebben om terug te keren naar het stadion." Ook de afgelopen wintermercato was hoopgevend: de clubs gaven slechts 10% minder uit dan de gemiddelde transferperiode vóór corona.