Schreuder naar Club Brugge: assistent die leerde van Nagelsmann, Ten Hag en MPH

Schreuder naar Club Brugge: assistent die leerde van Nagelsmann, Ten Hag en MPH

04-01-2022 21:00 Laatste update: 05-01-2022 09:01
14

Met Alfred Schreuder heeft Club Brugge een nieuwe trainer in huis weten te halen. Een bekende naam in de voetbalwereld, maar niet meteen als hoofdcoach. Wat kunnen we verwachten van de Nederlander?

Met Schreuder heeft Club Brugge een coach in huis gehaald met relatief weinig ervaring als hoofdtrainer. Hij was al actief bij Hoffenheim en FC Twente, maar maakte vooral naam als assistent-trainer bij onder andere FC Barcelona, Ajax en Hoffenheim. Hij was echter geen assistent van de minste namen.

Bij Barcelona werkte hij samen met Ronald Koeman, bij Ajax met Erik Ten Hag en bij het Duitse Hoffenheim was hij de rechterhand van huidig Bayern München-trainer Julian Nagelsmann. Die was ook een enorme fan van Schreuder en wilde hem meenemen naar RB Leipzig (en later ook nog naar Bayern), maar de Nederlander koos een eerste job als hoofdtrainer van Hoffenheim en een verlengd verblijf bij FC Barcelona.

Toch is het opvallend dat de Nederlander vooral assistent-trainer was in zijn carrière. "Dat lijkt eerder een toevallige samenloop van omstandigheden te zijn", vertelt Hein Nooijens van VoetbalPrimeur.nl. "Bij FC Twente en Hoffenheim werd hij voortijdig ontslagen, het assistentschap bij Ajax en FC Barcelona (eigenlijk toevallig tot stand gekomen, toen hij Ronald Koeman tegenkwam op Ibiza, red.) waren kansen die te mooi waren om te laten lopen. Ik denk ook niet dat we hem bij een andere club nog eens als assistent zullen zien."

Maar te weinig ervaring? Voor Club Brugge blijkt dat de laatste jaren toch niet echt een probleem te zijn. Ivan Leko had amper anderhalf seizoen als hoofdtrainer op zijn CV staan voor zijn komst bij Club Brugge (bij OH Leuven en STVV) en ook Philippe Clement was slechts twee seizoenen volledig hoofdtrainer (bij Waasland-Beveren en KRC Genk) vooraleer hij werd aangesteld door Club Brugge. Dan kan Schreuder een zelfde parcours voorleggen als de voorbije twee succestrainers van Club Brugge.

Aanvallen, omschakelen en scoren
Als assistent-trainer van Nagelsmann en Ten Hag leerde Schreuder veel van grote voetbaltrainers. En dan onder andere over het aanvallende voetbal. Voetbal dat ze bij Club Brugge ook willen zien en eisen. "Ik ben geen kopie van Nagelsmann, maar ik heb wel veel van hem opgestoken", omschreef Schreuder zichzelf bij Voetbal International. "Dus ik zit een beetje tussen de werkwijze van hem en Ajax in", klonk het.

Stürm und drang gaan we dus niet helemaal krijgen, maar ook Ajax-voetbal zal er niet meteen te zien zijn onder Schreuder. De Nederlander gaat voor een mix, met ook veel aandacht naar omschakelvoetbal. Daar kreeg hij voor het eerst echt mee te maken onder Michel Preud'homme, die hoofdtrainer werd bij FC Twente.

"Preud’homme was heel erg van het omschakelen. Hij vond dat het spel van Twente te langzaam was. Die heeft daar toen echt een andere dimensie aan toegevoegd", aldus Schreuder. Datzelfde soort voetbal bracht Schreuder samen met Ten Hag ook mee naar Ajax, wat onder andere successen opleverde in de Champions League.

Door het midden
Voor de buitenspelers bij Club Brugge zal er voortaan een speciale rol zijn weggelegd. Noa Lang kreeg van Philippe Clement al de vrijheid om te zwerven over het veld. Diezelfde vrijheid zal hij hoogstwaarschijnlijk ook van Schreuder krijgen. Voetballen via de buitenkanten vindt de Nederlander niet bepaald prettig. "Want dat zijn loze ruimtes in het voetbal", gaf hij aan bij VI en herhaalde hij bij VoetbalTijd. "In het midden wordt er gescoord."

De trainer gaat voor totale dominatie op het middenveld en dan vooral in het centrum van het veld. Buitenspelers moeten ook gebruik maken van de ruimte centraal en ook de vleugelbacks krijgen onder Schreuder vaak de mogelijkheid om centraal rond te zwerven. Voor Hans Vanaken kan dat dan weer een Godsgeschenk zijn, met flink wat mensen om mee te combinereen.

Vergeet één systeem
Tegenstanders van Club Brugge zijn ook al gewaarschuwd. We zullen niet één systeem te zien krijgen bij Blauw-Zwart. In het verleden kreeg Philippe Clement al lof voor de meerdere systemen die Club Brugge tijdens één match kon spelen, datzelfde is ook een stokpaardje voor Schreuder. Hij hamert op meerdere manieren van spelen.

"Het gaat niet om systemen. Het gaat erom hoe je een tegenstander kan domineren", doceert de Nederlander bij VI. Hij doet wel veelal een beroep op een 'gebruikelijke' 4-3-3, maar dat verandert in balbezit en balverlies. Dat is volgens Schreuder ook het moderne voetbal en de manier waarop er bij Club Brugge hoogstwaarschijnlijk gewerkt zal worden.

People manager?
Met Ivan Leko aan het roer had Club Brugge een veeleisende trainer als hoofdcoach. Hij werd vervangen door Philippe Clement, die meer werd gezien als een people manager, maar uiteindelijk ook enkele moeilijkheden kende met de spelersgroep. Zo leek het alsof de spelersgroep de laatste maanden wat was uitgekeken op Clement. Schreuder moet voor de kentering zorgen.

Bij flink wat clubs maakte de Nederlander ook indruk op de spelersgroep. Huidig Chelsea-speler Hakim Ziyech noemde hem in een gesprek met NOS nog de beste trainer die hij ooit heeft gehad. "De klik tussen mij en Alfred was perfect", gaf Ziyech toen aan. "Bij sommige mensen heb je een bepaald gevoel waardoor ze het beste in je naar boven brengen."

Dat werd ook opgemerkt door Nooijens. "Ziyech liep bij FC Twente en Ajax inderdaad met hem weg, ook vanwege zijn voetbalinzicht. Ook Dusan Tadic had een goede band met hem", klinkt het. "Ik zou hem niet specifiek als people manager omschrijven, maar hij heeft wel genoeg mensenkennis en intelligentie om met verschillende type spelers om te kunnen gaan."

En ook bij Ajax kreeg hij complimenten, onder andere van Maximillian Wöber, die enorm onder de indruk was van de tactische kennis van de toenmalige assistent-trainer. 'Er was voor hem een grote rol weggelegd', gaf de verdediger aan bij NOS. Dat wordt ook bevestigd door Nooijens. "Het verhaal ging dat hij bij Ajax een grotere stem had in de tactische beslissingen dan Erik ten Hag, toen hij nog assistent was."

Maar niet alleen is Nederland liep men hoog op met Schreuder. Ook in Duitsland maakte hij indruk op onder andere Kevin Vogt. "Alfred is typisch zo iemand die met een laptop achter je aan rent. Hij bleef net zo lang doorgaan tot je het begrepen had", blikte de 27-jarige verdediger terug in gesprek met BILD. "Hij heeft mij echt achter de vodden gezeten. Ik had er ook niet altijd zin in, maar uiteindelijk heb ik er veel profijt van gehad", stelt de verdediger.

Geen overschot, wel jeugd
Ondanks zijn gebrek aan ervaring als hoofdtrainer, zal Schreuder ook enkele wijzigingen willen doorvoeren bij Club Brugge. Op inkomend transfervlak, maar vooral uitgaand. De trainer is geen fan van al te grote kernen en doet liever een beroep op zo'n 22 spelers, aangevuld met jeugd. Bij Hoffenheim snoeide hij al in de 28-koppige spelerskern en met een soortgelijk aantal spelers bij Club Brugge is de kans dan ook groot dat we ook enkele pionnen zien vertrekken.

Wesley Moraes is inmiddels al vertrokken, terwijl ook Matej Mitrovic op weg is naar de uitgang. Daarnaast is het nog maar de vraag of jongens zoals Owen Otasowie, Tibo Persyn, Daniel Pérez en Bas Dost zullen blijven bij de Bruggelingen of toch mogen vertrekken van de nieuwe coach.

Voor de jonkies bij Club Brugge is het wel een uitstekende mogelijkheid om zich in de kijker te spelen en misschien zelfs kansen te krijgen. "Bij vrijwel al zijn vorige clubs werkte hij al vaak met jonge spelers", vertelt Nooijens.

Bij Ajax en Hoffenheim werkte hij met jongere spelers, terwijl Schreuder bij onder andere FC Twente en FC Barcelona door financiële problemen niet anders kon. Dat zorgde wel voor doorbraken van onder andere Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Sebastian Rudy en Niklas Süle. Ook bij Ajax hielp hij mee aan de doorbraak van Matthijs de Ligt en Frenkie De Jong. Dat kan hij nu mogelijk ook herhalen bij Club Brugge, waar onder andere Cisse Sandra, Lynnt Audoor en Antonio Nusa op meer speelminuten zitten te hopen.

Voor de prijzen spelen
Als er één ding is dat Schreuder ook kan, is het prijzen pakken. Als speler werd hij één keer kampioen met Feyenoord, maar als assistent-trainer hielp hij mee aan het succes van FC Twente in 2010, toen de club de titel pakte en deed hij hetzelfde nog eens over bij Ajax.

Bij de Ajacieden kon in 2019 de titel worden gevierd en maakte de club ook flink wat indruk in de Champions League. Ook bij FC Barcelona werd er ondanks de moeilijkheden bij de Spaanse club een prijs gepakt; de Copa del Rey.

Voor Schreuder wordt het bij Club Brugge nu de taak om datzelfde te doen. Een derde titel op rij pakken voor Blauw-Zwart en Union van die titel houden. En na de uitschakeling in Europa misschien ook nog eens van bekerwinst proeven?