De 50 figuren van 2021 (50-41): trainersperikelen, glansrollen en straffe verhalen

De 50 figuren van 2021 (50-41): trainersperikelen, glansrollen en straffe verhalen

3 januari - 13:00 Laatste update: 3 januari - 13:00
Jupiler Pro League 0 Reacties

Het nieuwe jaar heeft zich inmiddels volledig op gang getrokken, maar VoetbalPrimeur.be houdt eraan om nog één keer terug te blikken op het wispelturige 2021. Naar jaarlijkse gewoonte doet onze redactie dat via een zoektocht naar de 50 meest opvallende figuren uit het Belgische voetbal van het voorbije jaar. In deze eerste aflevering van onze ranglijst: de nummers 50 tot en met 41.

50. Loïs Openda
Belgische prijsschutters in de Eredivisie, ze hebben een lange traditie. De jongste uitblinker die zich in dat rijtje schaart, is de 21-jarige Openda. De huurling van Club Brugge bewees in 2021 uit het goede hout gesneden te zijn. Bij Vitesse zette hij liefst 20 keer bol, tussendoor verzorgde de aalvlugge spits enkele levensbelangrijke treffers voor de Belgische beloften, die op weg zijn naar kwalificatie voor het EK. Benieuwd of het nieuwe jaar ook nieuwe kansen in Brugge brengt.

49. Enzo Scifo
Na vijf jaar in de luwte besloot de gewezen technicus zijn terugkeer in het trainersvak te vieren. De degradatie van Royal Excel Moeskroen zou daarvoor de ideale voedingsbodem vormen. Zoals dat steevast klinkt, wilden de Henegouwers zo snel mogelijk hun plekje bij de elite weer innemen. In Scifo vonden ze echter de verkeerde leidsman … Midden oktober moest hij al ophoepelen, toen Moeskroen de rode lantaarn droeg in Eerste Klasse B. Nadien liet de Italobelg weten zich “gedegouteerd” te voelen, niet keurig uitbetaald te zijn en een rechtszaak aan te spannen tegen zijn ex-club. Nee, het waren geen prettige feestdagen ten huize Scifo.

48. Anouar Aït El Hadj
In het voorjaar verpersoonlijkte de frivole El Hadj eigenhandig de veelbesproken leuze 'In Youth We Trust'. De creatieveling tilde het spel van RSC Anderlecht naar een hoger niveau met zijn lef en directe voetbal. Het deed de supporters kraaien van de pret: dit was de weg die hun geliefde club moest opgaan. Sinds de zomer zakte El Hadj echter schrikbarend ver terug. De voorbije maanden kreeg hij nauwelijks nog kansen van Vincent Kompany, die eigenlijk opmerkelijk weinig beroep deed op jeugdspelers. Na een bezinningsperiode zal de spelmaker zich moeten heruitvinden. Met zijn talent moet dat zeker lukken!

47. Craig Bellamy
We blijven op Neerpede, waar zich in september een droevig afscheid voltrok. Bekende naam Bellamy, beloftecoach en rechterhand van Kompany, liet zich openlijk uit over de mentale problemen die hem eigenlijk al jaren achtervolgden. Aangezien de voormalige aanvaller weer in een mindere periode verkeerde, besloot hij een punt te zetten achter zijn verhaal bij Anderlecht, met het oog op zijn eigen gezondheid. Die beslissing viel zwaar binnen de Anderlecht-kamers, waar Bellamy erg geliefd was.

46. Glenn Verbauwhede
Zijn passage bij de populaire voetbalpodcast MidMid bleef allerminst onopgemerkt. Zo’n twee uur lang verbaasde Verbauwhede kijkers en luisteraars met allerlei straffe verhalen en haast onwaarschijnlijke anekdotes over zijn rijkgevulde spelerscarrière. De reacties op zijn bijdrage waren dermate lovend dat de ex-doelman enkele maanden later prompt een tweede beurt kreeg. Van voodoo-verhalen in Zuid-Afrika tot een vrijpartij van een ploeggenoot op hotel: niets liet Verbauwhede onbesproken!

45. Lawrence Visser
Na een ellenlange periode in de woestijn volgde in het najaar van 2021 nog eens een opsteker voor het Belgische scheidsrechtersgilde. De 32-jarige Visser, het nummer één van ons land, mocht zijn debuut vieren in de Champions League. Het decor kon haast niet grandiozer: het mythische Bernabeu. Die eerste beurt op het kampioenenbal werd meteen onvergetelijk, want Real Madrid leed zowaar een historisch beschamende nederlaag tegen het nietige Sheriff Tiraspol. Na afloop verweet Carlo Ancelotti ref Visser ook nog eens een gebrek aan respect … Kortom, een eeuwige herinnering.

44. Luka Elsner
Van gerespecteerde werkkracht tot verketterde publieksvijand, het is een metamorfose die in het voetbal wel vaker voorvalt. Toen Elsner bekendmaakte dat hij KV Kortrijk zou inruilen voor het zwalpende Standard Luik, zette dat kwaad bloed bij De Kerels. Volgens hen had hun trainer achter hun rug om onderhandeld met de Luikenaars. Het hield een overstap niet tegen. In de Vurige Stede beleefde Elsner overigens geen prettige wittebroodsweken. Standard duikt het nieuwe jaar zowaar in als degradatiekandidaat …

43. Bryan Heynen
In de schaduw van de aanvallende weelde in Genk ontpopte Heynen zich tot onmisbare schakel op het middenveld. Na zijn zware blessureleed van de jaren voordien moest het ongetwijfeld deugd doen dat de schijnwerpers eindelijk eens op zijn prestaties gericht werden. Hier en daar werd de Limburger geciteerd bij de Rode Duivels, al kwam het tot dusver nog niet tot een selectiebrief. In de recente crisisperiode van Genk lag zijn bekommernis daar ook niet. Als jonge aanvoerder kreeg Heynen veel kritiek over zich heen, maar hij hield de rug steeds keurig rechtop.

42. Wouter Vrancken
Nog een bescheiden Vlaming die zich steeds meer op de voorgrond plaatst. Als langszittende trainer in de Jupiler Pro League levert Vrancken nu al tijden puik werk met KV Mechelen. Geel-rood draait moeiteloos mee in de subtop en legt alle grote clubs wekelijks het vuur aan de schenen. Bovendien doen zijn manschappen dat met aanvallend, verzorgd en positief georiënteerd voetbal. De vraag klinkt steeds luider of Vrancken niet eens zijn kans verdient aan de Belgische top. Zo niet, dan zal het buitenland snel met hem gaan lopen.

41. Michael Frey
Die 8e augustus van 2021 vond zonder discussie één van de opmerkelijkste wedstrijden op Belgische bodem plaats van het afgelopen jaar. Standard-Antwerp eindigde die dag op 2-5, met liefst vijf (!) treffers van de Zwitserse stier in de punt bij The Great Old. Zowat alles wat Frey op Sclessin aanraakte, veranderde in goud. Leuk detail: volgens enkele ploegmaats vloog letterlijk elke bal op de afsluitende training voordien naast de kooi … Zijn kanonprestatie in Luik leverde hem bovendien een erg mooie voorsprong op in de strijd voor de Gouden Stier. Uitdager Deniz Undav kan niet op beide oren slapen in het nieuwe jaar.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie