FIFA houdt WK-loting met Rode Duivels spannend: wat weten we tot dusver?

FIFA houdt WK-loting met Rode Duivels spannend: wat weten we tot dusver?

17-11-2021 16:00 Laatste update: 23:14
9

Nog één jaar en een paar dagen en dan verzamelt de mondiale voetbaltop zich in Qatar. Een half jaar van tevoren, op 1 april 2022, krijgen onder meer de Rode Duivels te horen welke tegenstanders ze zullen treffen in de groepsfase. Wat kunnen Roberto Martinez en de zijnen dan verwachten? In welke pot belandt België en welke landen kunnen we wel of juist niet treffen? Dat is nog hoogst onzeker, maar VoetbalPrimeur deelt wat we tot nu toe weten.

Hoe de poule van de Duivels eruit zal gaan zien, is uiteraard onmogelijk te voorspellen, aangezien er pas dertien van de 32 deelnemers bekend zijn. De Europese play-offs worden eind maart 2022 pas gespeeld, tegen die tijd worden ook de Aziatische, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse, Noord-Amerikaanse en Oceanische kwalificatiecycli afgerond. De laatste twee WK-tickets worden bovendien pas ná de loting verdeeld: de nummer één van Oceanië (lees: hoogstwaarschijnlijk Nieuw-Zeeland) en drie afvallers uit Azië, Noord- en Zuid-Amerika spelen in de zomer van 2022 intercontinentale play-offs om de laatste twee startbewijzen voor het WK.

Om de onduidelijkheid nóg groter te maken: de FIFA heeft nog geen lotingprocedure voor het WK bekendgemaakt. Hoe de dertig deelnemers, plus de twee nog ontbrekende landen, op 1 april over vier potten verdeeld gaan worden, is nog niet officieel bekend. De wereldvoetbalbond organiseerde in 1998 zijn eerste WK met 32 landen en heeft sindsdien meerdere methodes gebruikt om de potindeling te bepalen.

Van een ingewikkelde formule met de FIFA-ranking en de prestaties op de voorgaande WK's als uitgangspunt (1998 tot 2006), via een door de FIFA-ranking én geografische ligging gestuurde indeling (2010 en 2014) naar een simpeler model in 2018, dat volledig door de FIFA-ranking werd bepaald: het gastland en de hoogst gerankte deelnemers in Pot 1, de acht laagst gerankte deelnemers in Pot 4.

Officieel is het dus nog niet, maar volgens meerdere internationale bronnen – waaronder het Duitse persbureau DPA – gaat de FIFA in 2022 dezelfde procedure gebruiken als in 2018. Het zou betekenen dat de Rode Duivels tot die eerste pot zouden behoren, een leuk extraatje dankzij die eerste plek op de FIFA-ranking.

Virtuele potindeling WK 2022, gebaseerd op FIFA-ranking van oktober 2021
Pot 1: Qatar (gastland), BELGIË (1), Brazilië (2), Frankrijk (3), Engeland (5), Argentinië (6), Spanje (7), Denemarken (10)
Pot 2: Nederland (11), Duitsland (12), Zwitserland (14), Kroatië (18), Servië (25)
(Tussen haakjes: huidige plek op de FIFA-ranking)
Italië (4), Portugal (9) en Mexico (9) zijn andere landen uit de top-tien van de FIFA-ranking, maar hebben zich (nog) niet geplaatst.

Als dit model inderdaad gebruikt gaat worden, is het nog de vraag welke FIFA-ranking als uitgangspunt genomen zal worden. Die van november 2021, die later deze week opgemaakt wordt en waarop de Rode Duivels op één zullen staan? Die van februari 2022, wanneer er overal ter wereld behalve in Europa interlandvoetbal gespeeld wordt? Of die van maart 2022, een paar dagen voordat de laatste WK-deelnemers bekend zijn? In het geval van de Duivels zou dat echter weinig uitmaken, aangezien ze in het voorjaar van 2022 niet in één klap uit de top van de FIFA-ranglijst kunnen wegzakken.

Vragen genoeg dus, maar dat is allemaal eigenlijk nauwelijks van tel voor de Rode Duivels. We weten in ieder geval zeker dat één van de 32 balletjes op 1 april 2022 een briefje met de naam 'België' bevat, hoogstwaarschijnlijk in pot 1.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie