Martinez verweert zich: Tegen Frankrijk was beste wat ik in vijf jaar gezien heb

Martinez verweert zich: "Tegen Frankrijk was beste wat ik in vijf jaar gezien heb"

13-11-2021 12:27 Laatste update: 12:40
15

De laatste tijd komt er steeds vaker kritiek op de positie van Roberto Martinez. Op het EK gingen zijn Rode Duivels er kansloos uit in de kwartfinale tegen Italië en ook de UEFA Nations League werd een ontgoocheling, met twee nederlagen. Na afloop van dat toernooi reageerde de bondscoach uitzonderlijk geprikkeld. Die frustraties zijn nog niet volledig weggeëbd.

Met de kwalificatie voor het WK 2022 voor de deur wil Martinez nog één keer terugblikken op de ontgoochelingen van de voorbije maanden. De bondscoach weigert toe te geven dat hij tactisch te zelden in staat is om iets aan te passen. Op de voorbije Nations League was dat nog het geval, claimt hij. "Bijna iedereen had het over een mislukking omdat we in de halve finale tegen Frankrijk hadden verloren. Ik vind het precies het omgekeerde", verwijst hij in Het Nieuwsblad naar de dramatisch verlopen halve finale. In Turijn stonden de Rode Duivels aan de rust 0-2 voor, maar gingen ze toch nog met 3-2 kopje onder.

Martinez geeft aan waarom hij eigenlijk best trots was op die confrontatie met de Fransen. "De eerste helft toonden we alles waarin we sinds het WK 2018 stappen vooruit hadden gezet. We waren gewoon veel beter dan de wereldkampioen", vat hij het samen. Na de pauze gaven zijn manschappen het vooral zelf uit handen. "Ik zeg duidelijk: wij verlóren, het was niet zo dat Frankrijk won", legt Martinez nuance.

Na afloop overheerste ook bij Martinez uiteraard de ontgoocheling, al vond hij de kritiek die hij en zijn ploeg kreeg, overdreven. "We hadden tegen de wereldkampioen twee keer gescoord na mooie combinaties. Uit open play", onthoudt hij eerder het positieve. Ook de pers bezondigde zich aan onnodige pessimisme, oordeelt hij. "Ik had gedacht dat jullie verder gingen kijken dan dat."

Meer waardering gevraagd
Martinez benadrukt dat de tegenstand op het EK en de Nations League niet van de poes was. Daarnaast hingen de Rode Duivels ook enkele fraaie scalpen aan hun riem, onder meer van Portugal op het EK en Engeland en Denemarken in de voorrondes van de Nations League. Bovendien speelden op de Final Four ook externe factoren. "Twee beslissingen van de VAR nekten ons in die wedstrijd tegen Frankrijk", doelt Martinez op de strafschopovertreding van Youri Tielemans en de afgekeurde treffer van Romelu Lukaku.

Voor Martinez is het glas duidelijk halfvol. Zo wijst hij op de vooruitgang die zijn ploeg boekte als je de wedstrijden tegen Frankrijk op het WK 2018 en op de recente Nations League met elkaar vergelijkt. "Het was het beste van wat ik in vijf jaar als bondscoach van de ploeg heb gezien", doelt hij op de eerste helft in Turijn. Martinez beseft dat de verwachtingen torenhoog zijn, maar vraagt ook meer steun. "We appreciëren niet meer wat we hebben", besluit de bondscoach.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie