De analyse: VfL Wolfsburg, de haalbare kaart voor AA Gent

De analyse: VfL Wolfsburg, de haalbare kaart voor AA Gent

17-02-2016 07:00

AA Gent staat woensdagavond in de achtste finales van de Champions League tegenover VfL Wolfsburg. De voormalige Duitse kampioen is een grote speler in de voetbalwereld, maar niet iedereen kent de Wolven al te goed. Geen probleem, VoetbalPrimeur.be geeft u een handige analyse!

Hoe is Wolfsburg zo groot geworden?
De club uit Duitsland werd pas in 1945 gevormd. Het heeft jaren geduurd vooraleer Wolfsburg op het hoogste niveau kon acteren, maar in 1997 was het uiteindelijk zover. Die Wölfe (letterlijk vertaald: de wolven) promoveerden naar de Bundesliga.

In zijn beginjaren in de Bundesliga was Wolfsburg nooit echt een echte topper. Pas de laatste jaren werd de ploeg uit Nedersaksen één van de grote ploegen in Duitsland. Dat bekroonde het met de titel in het seizoen 2008-2009. Vorig seizoen, onder leiding van Kevin De Bruyne, werd de club vice-kampioen.

De weg naar de achtste finales
Dankzij de tweede plek in de Duitse competitie ging Wolfsburg rechtstreeks door naar de groepsfase van de Champions League. Daarin werd het ingedeeld in groep B met CSKA Moskou, Manchester United en PSV.

Het parcours van Wolfsburg is ook eentje om niet snel te vergeten. Zo werd er onder meer een spectaculaire overwinning behaald tegen Manchester United (3-2). Met overwinningen tegen PSV, Man Utd en CSKA Moskou was het ook onklopbaar in eigen huis. Uiteindelijk werd de club eerste in zijn groep, PSV eindigde op de tweede plek. Nu zal Wolfsburg een rondje verder willen bekeren na winst tegen AA Gent.

Gent, pas op voor!
Om een ronde verder te bekeren, rekent Wolfsburg op enkele van zijn sterspelers. Misschien wel de grootste naam is de Duitser Julian Draxler. De aanvallende middenvelder werd in het tussenseizoen overgenomen van Schalke 04. Hij is één van de grootste Duitse talenten van het moment en moet Kevin De Bruyne bij Wolfsburg doen vergeten. Daar is hij nog niet helemaal in geslaagd, maar hij kon toch al 5 keer scoren in 25 wedstrijden. Hij was ook al goed voor 5 assists.

Ook bekende namen zoals André Schürrle (ex-Chelsea), Dante (ex-Bayern en ex-Standard) en Luiz Gustavo (ex-Bayern) komen uit voor de club. Er is echter ook goed nieuws voor AA Gent, want topschutter Bas Dost en kapitein Diego Benaglio zijn onbeschikbaar door blessures.

De competitie
In Europa loopt het goed, maar in de competitie is het niet om over naar huis te schrijven. Wolfsburg staat pas op een achtste plek in de Bundesliga. Afgelopen weekend konden Die Wölfe zelfs maar hun eerste in meer dan 6 wedstrijden winnen. Met amper 30 punten in 21 wedstrijden is er zelfs sprake van een kleine crisis bij Wolfsburg.

Wist je dat?
Wolfsburg mag dan wel een bekende naam zijn, maar er zijn absoluut nog enkele onbekende weetjes over de club. Zo is de vrouwenploeg van Wolfsburg één van de beste ploegen ter wereld. In het seizoen 2012/2013 won de club zelfs de Treble (de Champions League, Bundesliga en de Beker). Momenteel heeft de club met Tessa Wullaert één Belgische speelster in zijn rangen.

Er hebben al een pak Belgen op de loonlijst van Wolfsburg gestaan. In een ver verleden kwam Peter Van der Heyden (ex-Club Brugge) nog uit voor de club. Ook Kevin De Bruyne en de overleden Junior Malanda speelden voor de Duitse club. Momenteel verdedigen de jonge Ismail Azzaoui en Koen Casteels de kleuren van Wolfsburg.

De stad Wolfsburg is trouwens ook de hoofdzetel van het Volkswagen-concern. Het is dan ook niet verrassend dat de club gesponsord wordt door de autogigant. Die Wölfe spelen ook in de... Volkswagen Arena. Al kan je niet spreken van veel inventiviteit.

Prognose
Aanvankelijk zou je voor aanvang van de wedstrijd zeggen dat Gent geen enkele kans maakt tegen de Duitse vicekampioen. Maar de Buffalo's bewezen dit seizoen nog net iets meer te kunnen in de Champions League. Daarnaast is Wolfsburg ook helemaal niet zo goed bezig. Desondanks is het verschil tussen beide clubs nog wel iets te groot. In het voetbal kan echter alles. Daarom schatten wij dat AA Gent ongeveer 40% kans heeft om door te stoten.

De Puskas van Wolfsburg
De mooiste goal van Wolfsburg dit seizoen in de Champions League werd gemaakt door Vierinha. Op de laatste speeldag van de groepsfase kon de Portugees een knappe goal scoren tegen Manchester United. In ware Barcelona-stijl gleed Draxler voorbij de defensie van The Red Devils alvorens Vierinha met een slimme pas te bedienen. Die had de bal er maar in te tikken. Smullen!