Vreugde bij Saelemaekers en Juventus, domper voor Mertens: CL-tickets verdeeld

23-05-2021 22:49
1

Juventus plaatst zich na een zinderende slotdag in de Serie A ternauwernood voor de Champions League. De Oude Dame moest zelf winnen van Bologna en hopen op punten verlies van Napoli of AC Milan. Dat gebeurde allebei. Daardoor mag Alexis Saelemaekers wél naar het miljardenbal, maar Dries Mertens niet.

Bologna - Juventus 1-4
Zoals hierboven beschreven, wist Juventus voorafgaand aan de laatste speelronde dat het plaatsing voor de Champions League niet meer in eigen hand had. Op bezoek bij Bologna deed de formatie van Andrea Pirlo, waar Cristiano Ronaldo op de bank zat, haar eigen plicht. In de zesde minuut werkte Federico Chiesa de 0-1 al tegen de touwen, nadat de aanvaller alert was na een schot van Adrien Rabiot. In het restant van de eerste helft scoorde Juve via Álvaro Morata en Rabiot ook de 0-2 en 0-3. In de tweede helft maakte Morata met zijn tweede treffer van de avond de 0-4: de Spanjaard schoot de bal met zijn linkerbeen net onder de hand van de Bologna-doelman door. Bologna maakte in de slotfase nog de 1-4.

Dat bleek uiteindelijk ook de laatste goal die in dit duel zou vallen. Door de overwinning profiteert Juventus optimaal van het puntenverlies van Napoli: I Bianconeri klimmen op de állerlaatste speeldag nog naar de vierde plek, die recht geeft op een Champions League-ticket.

Napoli - Hellas Verona 1-1
In tegenstelling tot Juventus, was Napoli niet afhankelijk van andere ploegen voor een Champions League-ticket. Bij een overwinning verzekerde de formatie van Gennaro Gattuso zich van een plekje in het miljardenbal. De gelijke stand stond aanvankelijk lang op het scorebord, maar in de zestigste minuut maakte Napoli de bevrijdende openingstreffer. Amir Rrahmani kreeg de bal vanuit een corner voor zijn voeten en aarzelde niet: 1-0. Niet veel later was die voorsprong echter alweer verdampt: uit een counter schoot Davide Faraoni de bal achter doelman Alex Meret: 1-1.

In het restant van de wedstrijd kreeg Napoli nog een aantal goede mogelijkheden, onder meer dankzij de invalbeurt van Mertens. De ploeg verzuimde alleen om die te verzilveren tot goals, waardoor het duel met Hellas in 1-1 eindigde. Napoli grijpt daarmee nét naast Champions League-voetbal. Volgend seizoen zal de club daardoor actief zijn in de Europa League.

Atalanta Bergamo- AC Milan 0-2
Milan had dezelfde opdracht als Napoli voor deze speelronde: een overwinning was voor I Rossoneri genoeg om de Champions League voor het eerst in zeven jaar weer te bereiken. Het lukte Milan, in tegenstelling tot Napoli, wél om die opdracht te volbrengen. In de 43ste minuut maakte Franck Kessié uit een strafschop de belangrijke openingstreffer, in het slot werd die stand nog verdubbeld na een strafschop. Door de overwinning gaat Milan ook over Atalanta heen, waardoor het als tweede eindigt in de Serie A. Saelemaekers speelde van bij de aftrap mee in Bergamo.