'Mislukte Newcastle-overname werkte door tot hoogste niveau: sms voor Johnson'

'Mislukte Newcastle-overname werkte door tot hoogste niveau: sms voor Johnson'

Gepubliceerd: donderdag 15 april 2021 om 18:00do 15-04-2021 om 18:00

Het afketsen van de overname van Newcastle United is het onderwerp geweest van correspondentie tussen twee hoofdpersonen op het internationale politieke toneel. De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft zich zelfs tot minister-president Boris Johnson gewend.

In het voorjaar leek het slechts een kwestie van tijd voordat Newcastle United overgenomen zou worden door een Saudische partij. De overige Premier League-clubs keerden zich echter tegen deze plannen en ook het Qatarese mediahuis BeIN Sports nam stelling, omdat een betrouwbare herkomst van de geldstromen niet gegarandeerd kon worden. De Saudi's trokken zich vervolgens terug en de deal was van de baan.

Kroonprins Bin Salman was not amused en zocht contact met het allerhoogste niveau, melden tabloid The Daily Mail en kwaliteitskrant The Guardian. Hij waarschuwde voor mogelijke deuk in de betrekkingen tussen Engeland en Saudi-Arabië. 'We verwachten dat de Premier League hierop terugkomt en zijn foutieve beslissing heroverweegt', zou hij hebben laten weten in een sms-bericht aan premier Johnson. Volgens The Guardian reageerde de Britse regering 'begripvol', maar was men niet in de positie om de Premier League-clubs terug te fluiten.

De overnameplannen van de Saudi's – die met lede ogen toezagen hoe partijen uit buurland Qatar miljarden in het Europese topvoetbal pompten – waren van meet af aan gevoelig. Critici waarschuwden voor 'sportswashing' van Saudi-Arabië, het oppoetsen van het imago door in topsport de investeren. De golfstaat is namelijk regelmatig het toneel geweest van mensenrechtenschendingen. De weduwe van de Saudische journalist en dissident Jamal Khashoggi, die onder verdachte omstandigheden om het leven kwam in de Saudische ambassade in Istanbul, sprak zich ook al uit tegen de overnameplannen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws