De doelpuntenhonger van Lukaku: top-drie van Europa in absolute cijfers in 2020

De doelpuntenhonger van Lukaku: top-drie van Europa in absolute cijfers in 2020

23-12-2020 10:45 Laatste update: 23:45
6

Wout Van Aert troefde hem af in de verkiezing voor Sportman van het Jaar, maar van alle Rode Duivels heeft Romelu Lukaku waarschijnlijk het best gepresteerd in 2020. De aanvalsleider van onze nationale ploeg heeft de kloof met de absolute wereldtop helemaal gedicht. VoetbalPrimeur.be schetst zijn doelpuntenlawine van de voorbije twaalf maanden.

Op zijn 27e heeft de vaak bekritiseerde Lukaku het meest productieve jaar uit zijn carrière achter de rug. Dat wordt eerst en vooral duidelijk in de absolute cijfers. Over alle competities heen trof het Anderlecht-product in 2020 liefst 40 keer raak. Daarmee haalt hij het internationale podium. Enkel Cristiano Ronaldo (Juventus, 44) en Robert Lewandowski (Bayern München, 47) kunnen nog waanzinnigere statistieken voorleggen. Een Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund, 39) of Ciro Immobile (Lazio, 33) bijt (nipt) in het zand.

Doelpunten bij de vleet dus, maar is Lukaku ook doeltreffend? Met andere woorden, heeft de spits van Internazionale veel kansen nodig om tot zijn geweldige totaal te komen? Het antwoord luidt simpelweg: nee! Het voorbije jaar zette Lukaku 34 procent van zijn pogingen om in een treffer. 'FIFA Player of the Year' Lewandowski behaalt eenzelfde score. Andere vedetten als Haaland (33%), Zlatan Ibrahimovic (29%) en Ronaldo (27%) zijn minder efficiënt. Slechts één speler doet beduidend beter: Heung-Min Son. De Zuid-Koreaanse sensatie van Tottenham Hotspur haalt met 44 procent een indrukwekkende verhouding van bijna één op twee.

Meer tijd nodig
Niemand hoeft er nog over te twijfelen dat Lukaku bij het kruim van de doelschutters behoort. Toch spreekt één statistiek iet of wat in het nadeel van onze landgenoot. Wanneer we het aantal gemaakte goals delen door het aantal gespeelde minuten, zakt Lukaku weg uit de mondiale top-tien. Haaland spant op dat vlak de kroon: de Noor scoorde één keer om de 73 minuten. Lewandowski heeft daar 76 minuten voor nodig, Ronaldo 83. In het geval van Lukaku trillen de netten 'slechts' per 104 minuten. Krikt hij dat gemiddelde op in 2021?