Throwback: Herbeleef de memorabele wedstrijden van Club tegen Kiev

14-12-2020 23:14

Club Brugge vernam maandagmiddag zijn tegenstander voor de 1/16e finales van de Europa League, Dynamo Kiev. Een oude bekende voor Blauw-Zwart want bijna twee jaar geleden kegelde Club Brugge Dynamo Kiev uit de voorrondes van de Champions League na een knotsgekke partij in Kiev. Herbeleef die twee intense wedstrijden.

Club Brugge strandde in het seizoen '18-'19 op de tweede plaats net na het KRC Genk van Philippe Clement. Club moest daarmee tevreden nemen met een ticket voor de 3e voorronde van de Champions League, hierin ontmoette het Dynamo Kiev. Enkele dagen voor de wedstrijd stuntte Club Brugge met de terugkeer van Simon Mignolet naar de Belgische velden. Mignolet zou die avond tegen Kiev meteen z’n naam maken – cruciale save oog in oog met Besedin. Jan Breydel ontplofte. Schreeuwde luidkeels zijn naam. In één klap onsterfelijk. Het was Hans Vanaken dit Club Brugge de krappe overwinning bezorgde door een penaltyfout op Mats Rits af te straffen.

Zeven dagen daarna volgde in een broeierig Oekraïne een thriller – níet voor hartpatiënten. Een spectaculaire 3-3, met twee rode kaarten en drie doelpunten in de slotminuten. Met Club als overwinnaar. Club Brugge kwam vroeg op achtesratnd maar kon net voor de rust de bordjes weer gelijkhangen na een buffelstoot van Simon Deli. Net na de rust kreeg Club opnieuw te maken met een vroege achterstand. Kiev drukte door en rook zijn kans maar Ruud Vormer maakte er enkele minuten voor tijd 2-2. Wedstrijd gedaan dacht iederen maar Brandon Mechele gaf Dynamo Kiev toch nog een sprankeltje hoop door een bal in eigen doel te verwerken. Loïs Openda nam alle hoop weg en schoot Club naar de laatste voorrondes van de Champions League.

Een eerste krachttoer van Clement. En het begin van een memorabele tocht doorheen Europa. Van Oostenrijk naar het mooie Madrid, het prachtige Parijs, het bruisende Istanbul en finaal het mythische ‘Theatre of Dreams’. Om maar te zeggen. Club houdt niets dan goeie herinneringen over aan Kiev. De grootste horde, op weg naar de groepsfase van de Champions League. Nooit eerder was een Belgische vicekampioen er geslaagd om die zo te bereiken.