Vormer en gelijken: Deze spelers zijn het boegbeeld in elke JPL-kleedkamer

Vormer en gelijken: Deze spelers zijn het boegbeeld in elke JPL-kleedkamer

07-12-2020 11:00 Laatste update: 17:15
2

Brandon Mechele had wat te vieren afgelopen weekend, de verdediger speelde namelijk zijn 250ste wedstrijd in het shirt van Club Brugge. Een straffe prestatie, al doen sommige spelers nóg beter bij hun respectievelijke club. VoetbalPrimeur.be ging dan ook op zoek naar de spelers met de meeste wedstrijden voor hun club in de huidige Jupiler Pro League-kernen.

Het toonbeeld van loyaliteit is natuurlijk doelman Sammy Bossut, de doelman verdedigde maar liefst 419 keer het doel van Zulte Waregem. Daarmee is Bossut overigens niet alleen recordhouder in de huidige kern van Zulte Waregem, ook historisch gezien doet niemand beter bij de West-Vlaamse club.

Er zit iets in het water in West-Vlaanderen want ook bij Club Brugge lopen er enkele spelers rond met al heel wat wedstrijden achter hun naam voor de club. Recordhouder van de kern is echter Ruud Vormer, met 289 partijen achter zijn naam is Vormer de kapiteinsband meer dan waardig. Hans Vanaken (264) en Brandon Mechele (250) vervolledigen de top drie bij Club.

Vanuit Brugge gaat het dan weer zuidelijker richting Luik, ook daar loopt er namelijk een speler rond die in ruil voor een mooi salaris al een heleboel minuten wist te maken. Met 267 wedstrijden voor Standard op de teller is Carcela een voorbeeld voor eender welke speler in de Luikse wandelgangen. Cyprioot Konstantinos Laifis (179) is overigens de tweede speler met de meeste Standard-wedstrijden achter zijn naam in de kleedkamer.

Bij Genk is Sebastien Dewaest (165) de recordhouder, al is het maar de vraag of hij echt bij de kern hoort. Jere Uronen is echter een dichte achtervolger (158). Niet geheel verassend, teren de meeste topclubs op enkele boegbeelden met een heleboel wedstrijden achter hun naam, dat is bij Anderlecht echter niet het geval. Daar is Adrien Trebel de ervaringsdeskundige, al telt hij niet meer dan 96 wedstrijden. Nog verrassender is dat Francis Amuzu de tweede plek in het lijstje bekleed, de jonge aanvaller heeft slechts 77 wedstrijden op de teller.

Overigens zijn er nog enkele eervolle vermeldingen voor onder meer Charleroi-doelman Nicolas Penneteau (223), Moeskroen-middenvelder Dimitri Mohamed (204), Kevin Vandendriessche (196, KV Oostende) en Kristof D’Haene (179, KV Kortrijk). Bij KAA Gent is Sven Kums dan weer weinig verrassend het boegbeeld, de middenvelder telt 140 wedstrijden voor zijn club.

Een aantal dat wordt geëvenaard door enkele andere lokale boegbeelden. Zo heeft Joachim Van Damme 135 wedstrijden op de teller voor KV Mechelen. Denis Prychynenko (132, Beerschot) en Faris Haroun (128) vertolken dan weer de Antwerpse loyaliteit. Eupen-aanvoerder Nils Schouterden moet met 125 wedstrijden echter niet veel onderdoen.

Ten slotte zijn er nog enkele kleinere clubs die vooralsnog een echt clubboegbeeld in de kleedkamer missen. Samuel Asamoah (110, STVV), Mathieu Maertens (104, OHL), Jur Schryvers (97, Waasland-Beveren) en Johanna Omolo (71, Cercle Brugge) weten die rol in toekomst misschien te vervullen.