'Niemand stop gouden duo van Genk af, Europese vermoeidheid voor Antwerp'

'Niemand stop gouden duo van Genk af, Europese vermoeidheid voor Antwerp'

06-12-2020 15:48 Laatste update: 15:52
11

KRC Genk en Royal Antwerp FC zorgden zondag voor een aangename topper met maar liefst 6(!) doelpunten. Genk hield de punten thuis en won met 4-2. Wat konden we leren uit die partij? VoetbalPrimeur.be maakt een analyse.

Een topper de naam waardig
We hebben dit seizoen al flink wat toppers gekregen. We hebben dit seizoen ook al flink wat saaie toppers gekregen. Zondag niet. Royal Antwerp FC en KRC Genk zorgden zoals verwacht voor een bijzonder spektakelrijke partij. Eindelijk.

Voor aanvang van de partij werden Antwerp en Genk nog bestempeld als de twee best voetballende ploegen in België, onder andere door John van den Brom. Die status hebben ze zondag alvast bevestigd. Een topper om met duimen en vingers van af te likken.

Twee ploegen met een trainer die voor aanvallend voetbal staat, twee ploegen die het doel makkelijk weten te vinden. Waar Hannes Wolf en Laszlo Bölöni in het verleden bij hun ploeg nog eerder dachten aan defensieve zekerheid, doen Genk en Antwerp het nu anders onder hun nieuwe trainers. En daar kunnen wij enkel maar tevreden over zijn.

Niemand stopt Genks duo af
Wie stopt Paul Onuachu en Theo Bongonda dit seizoen af? Royal Antwerp FC kon het zondag alvast niet. Onuachu zit in de vorm van zijn leven en bewees dat nogmaals in de topper tegen The Great Old. Na het vroege doelpunt voor Antwerp hielp Onuachu met twee goals toch aan een voorsprong.

In de veertien gespeelde wedstrijden dit seizoen scoorde Onuachu inmiddels al... veertien keer. Tien partijen met een doelpunt van de Nigeriaan, die amper te stoppen valt. Bij Genk zal men deze winter alvast moeten vrezen dat hij niet vertrekt richting Engeland, waar hij ongetwijfeld in de smaak valt bij enkele clubs.

Hij kreeg ook de hulp van Bongonda, die zondag weer overal was voor Genk. De aanvaller scoorde andermaal voor de Limburgers en wist daarmee al zes partijen op rij een doelpunt te maken voor Genk. Indrukwekkende cijfers.

Als we over de Gouden Schoen spreken, komen de namen van Raphael Holzhauser en Lior Refaelov veel naar voren. Paul Onuachu én Theo Bongonda lijken voor ons ook grote kanshebbers om de prestigieuze prijs in huis te halen. Tegen Antwerp wonnen de twee de strijd alvast van Refaelov. Ook tegen Holzhauser?

De Europese vermoeidheid voor Antwerp?
De kalender van de ploegen die in Europa ook voor de dag komen is overvol en dat is er bij sommige ploegen aan te zien. Ook bij Antwerp, dat het na een goede start moeilijk had om zich terug in de wedstrijd te vechten. De anciens zoals Dieumerci Mbokani en Lior Refaelov zijn zichtbaar vermoeid terwijl Louis Verstraete als vervanger van de geschorste Faris Haroun helemaal niet kon overtuigen. Daarnaast zag men bij Antwerp ook nog Pieter Gerkens uitvallen met corona.

Philippe Clement deed na de winst tegen STVV zijn beklag over het gebrek aan wisselmogelijkheden in België in vergelijking met andere Europese landen (drie in plaats van vijf) en ook Ivan Leko zal ongetwijfeld meer willen wisselen. De coach van Antwerp zal de komende weken nog moeten hopen dat zijn ploeg zonder kleerscheuren uit de drukke kalender komt.

Genk, met clubrecord, mag dromen van titel
Dankzij de zege tegen Antwerp heeft KRC Genk nu voor een zevende keer op rij gewonnen in de competitie. Een nieuw clubrecord dus en de droom om de titel te pakken wordt daarmee ook wat groter.

Bij het moment van schrijven staat Genk ook op een eerste plek in de stand, met één punt voorsprong op eerste achtervolger Club Brugge en mogelijk een gedeelde stand met Beerschot (als de Antwerpenaren winnen van KAS Eupen). Het blijft dus wel spannend bovenin.

Al heeft Genk nu wel de 'flow' mee en verkeert het in een uitstekende vorm. Daarnaast zijn er ook geen zorgen over Europees voetbal of de vermoeidheid daarbij hoort. Als Genk erin slaagt om sterkhouders deze winter in huis te houden, zal het er alvast bijzonder dicht bij zijn.