Verbeke legt uit: “Anderlecht kon alleen overleven als ik vier miljoen uitgaf”

Verbeke legt uit: “Anderlecht kon alleen overleven als ik vier miljoen uitgaf”

07-10-2020 07:00
63

RSC Anderlecht ontving 27 miljoen voor Jérémy Doku, maar gaf zelf amper iets uit. Sportief directeur Peter Verbeke legt tegenover Het Nieuwsblad de situatie uit.

Het geld en de verkoop van Doku was nodig. “Ik was daar niet tevreden mee, want dat heeft een impact op onze ambities. Mijn eerste reactie was: no way. In mijn ogen verkoop je zo’n jongen pas als hij prijzen heeft gewonnen en op zijn hoogtepunt is. Maar goed, ik wil tien jaar lang manager van Anderlecht zijn en deze verkoop was echt nodig om Anderlecht overeind te houden als eersteklasseclub. Ja, de financiële situatie is zó erg. Gelukkig bedongen we bij Rennes nog een mooi percentage op een latere doorverkoop van Doku.”

Van de 27 miljoen mocht Verbeke niets uitgeven. “Neen. Toen ik hier begon, vroeg ik aan onze financieel directeurs wat mijn werkingsbudget was. Hun antwoord luidde: Als je vijftien spelers van onze payroll kunt wegdoen, heb je vier miljoen voor de mercato. We moeten ons houden aan een herstelplan, dat moet worden voorgelegd aan de Licentiecommissie en de UEFA. Wel, met vier miljoen kun je wel iets doen, maar geen wonderen.”

“Brugge speelde zondag ook met drie tieners tegen ons, maar Kossounou vertegenwoordigde ons hele zomerbudget”, gaat Verbeke verder. “Daarnaast stel ik vast dat er bij Cercle een verdediger van 10 miljoen (Marcellin, red.) rondloopt. Als je Kompany, Chadli en Doku moet vervangen met 4 miljoen, moet je ook geluk hebben dat aanwinsten als Bundu, Mukairu en Cullen hun potentieel direct helemaal ontplooien.”

Verbeke hield zich aan de vier miljoen. “Het werd 4,1 miljoen nadat ik veertien jongens liet vertrekken. De goedkoopste transfermarkt uit de clubgeschiedenis. Het positieve is dat geen enkele aanwinst naar voren is geschoven door makelaars. Ze kwamen allen op voorspraak van onze scouting. Dat is naast jeugdopleiding onze toekomst: goedkope talenten ontdekken die een meerwaarde kunnen worden. Zo was Kompany wild van Mukairu. Natuurlijk is die gast nog niet de nieuwe Doku, maar hij heeft fysiek en technisch veel potentieel.”