'Catalaanse politie beschuldigt Barça-voorzitter Bartomeu van corruptie'

'Catalaanse politie beschuldigt Barça-voorzitter Bartomeu van corruptie'

04-09-2020 07:28
6

De druk op Josep Maria Bartomeu neemt verder toe. De voorzitter van FC Barcelona wordt door Spaanse media in verband gebracht met corruptie.

Volgens het Spaanse dagblad El Mundo zijn er bewijzen dat Bartomeu betrokken is bij corruptie. De krant grijpt terug naar de 'Barcagate', waarin Bartomeu opdracht zou hebben gegeven aan een bedrijf, vermoedelijk I3 Ventures, om via diverse social media-accounts individuen te beschadigen om zijn eigen imago op te schonen. Het bedrijf zou een kleine miljoen euro hebben ontvangen van Barcelona.

Het ging onder meer om Lionel Messi en Gerard Pique, die geen warme banden met Bartomeu hebben. Het doel was simpel: politieke tegenstanders van het Barcelona-bestuur moesten zwartgemaakt worden, waardoor het bestuur er beter uit zou komen. Dat gebeurde opvallend genoeg tijdens contractonderhandelingen. Barcelona ontkende in alle toonaarden.

Er werden onderzoeken gedaan en het leek voor Bartomeu met een sisser af te lopen, maar volgens El Mundo heeft de Catalaanse politiemacht Los Mossos bewijs dat de voorzitter wel degelijk betrokken is geweest bij corruptie. Hij zou ook financieel profijt hebben gehad van zaken die Barcelona gedaan heeft.

Bartomeu lag de laatste weken al behoorlijk onder vuur en lijkt dit er niet bij te kunnen hebben. Hij wordt gezien als degene die Messi naar de uitgang van Barcelona heeft geleid en wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de crisis waarin de club momenteel zit. Barcelona heeft dit seizoen voor het eerst in twaalf jaar tijd geen prijs gepakt.