Studie geeft Pro League hoop: bezettingsgraad van 18,5 procent veilig in stadions

Studie geeft Pro League hoop: bezettingsgraad van 18,5 procent veilig in stadions

20-08-2020 09:52
8

Deze donderdag staat er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad op het programma. Er worden geen al te grote wijzigingen verwacht in het coronabeleid, al hoopt de Pro League wel op groen licht om supporters in de voetbalstadions te ontvangen. Het zwaait alvast met een gunstige studie die het liet uitvoeren.

Data-analysebedrijf SAS berekende in opdracht van de Pro League hoeveel mensen in veilige omstandigheden in een stadion binnen kunnen, bericht Het Laatste Nieuws. Het kwam uit op een bezettingsgraad van 18,5 procent. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld Club Brugge, Cercle Brugge en Standard Luik, die over de grootste maximumcapaciteit beschikken, ruim 5.000 fans mogen ontvangen.

"We zijn bij de ontwikkeling uitgegaan van een aantal scenario's en een aantal parameters", licht marketingmanager Bas Belfi zijn studie toe. "De belangrijkste is die bubbel van vijf. We gaan ervan uit dat clubs 'groepstickets' mogen verkopen waarbij maximaal vijf mensen naast mekaar mogen zitten. Onze analyse laat zien dat in dat geval in elk stadion een maximale bezetting van 36,9% mogelijk is. Voor ons is dat het optimale scenario."

"In werkelijkheid is dit wellicht niet haalbaar, aangezien er ook stoelen aan de zijkanten vrij moeten blijven, zodat mensen makkelijk en veilig hun zitje kunnen bereiken en er ook weer van weg kunnen gaan, om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Als hiermee rekening gehouden wordt, zal het bezettingspercentage volgens onze analyse zakken naar 18,5%", luidt het verdict.

Experts moeten overtuigd worden
Vanzelfsprekend hoopt de Pro League met die studie de Veiligheidsraad te kunnen bekoren. Hoe meer fans de clubs mogen verwelkomen, hoe hoger de inkomsten. In financieel lastige tijden telt elke euro. Toch is het maar de vraag of er een versoepeling komt. Experten staan daar alvast niet voor te springen.

"Het zal in elk geval een verdomd goed plan moeten zijn om ons te overtuigen", wordt viroloog Steven Van Gucht geciteerd. "En uit dat plan zal ook moeten blijken hoe de Pro League alles wil opvolgen, controleren én hoe ze ingrijpen als het foutloopt. Het laatste woord is voor de Veiligheidsraad, maar wij zijn geen voorstander."