Anderlecht zoekt vervanger Kompany: interne oplossing, oude bekende of scouting

Anderlecht zoekt vervanger Kompany: interne oplossing, oude bekende of scouting

19-08-2020 14:00 Laatste update: 20-08-2020 00:33
32

RSC Anderlecht legt haar eieren volledig in het mandje van trainer Vincent Kompany. Door zijn spelerspensioen komt het echter in nauwe schoentjes centraal achterin. Een vervanger voor Kompany, in principe de beste verdediger van de Brusselaars, dringt zich dan ook op, ook al is iemand met zijn kwaliteiten vinden eigenlijk onbestaande. Wie zijn de kandidaten? VoetbalPrimeur.be werpt een blik op mogelijke opvolgers.

Intern
Wanneer een werknemer vertrekt, kijkt een bedrijf normaal gezien in eerste instantie in eigen rangen om die vacature in te vullen. Heeft Anderlecht de nieuwe Kompany misschien al zelf rondlopen? De meest in het oog springende optie is waarschijnlijk Marco Kana. Het achttienjarige raspaardje viel afgelopen seizoen al op in een dozijn basisplaatsen. Daarin liet hij zijn enorme potentieel bewonderen. De elegante stijl van Kana riep zelfs de vergelijking op met … Kompany. In de voorbije voorbereiding probeerde Frank Vercauteren (of was het toen al Kompany zelf?) hem enkele keren uit op de zes. Nu de leermeester gestopt is, kan de leerjongen dat gat misschien dichten. Tijdens de eerste twee speeldagen geraakte Kana niet van de bank.

Tegen KV Mechelen (2-2) en Sint-Truiden (3-1) kreeg het duo Derrick LuckassenElias Cobbaut namelijk de voorkeur. Helemaal gesmeerd liep dat nog niet, getuige de drie tegentreffers. Bovendien biedt geen van beiden de voetballende meerwaarde waar Kompany zo gek op is. Een laatste mogelijkheid binnen de huidige A-kern is youngster Hannes Delcroix. De 21-jarige deed vorig seizoen ervaring op in de Eredivisie en maakte indruk tijdens de oefenwedstrijden. In Mechelen behoorde hij tot de selectie, tegen STVV niet meer. Mogelijk schuift hij nu een plaatsje op in de pikorde. Of Delcroix de kwaliteit heeft om mee te draaien bij Anderlecht in de Jupiler Pro League, moet echter nog blijken.

Uit dat viertal moet kersvers trainer Kompany momenteel puren. Nochtans herbergt de selectie nog enkele andere mandekkers. Hun verhaal in paars en wit is echter geschreven. Het gaat om bannelingen als James Lawrence, Antonio Milic, Josue Sá, Bubacarr Sanneh en Ognjen Vranjes. Zij zakten allen naar Brussel af onder het bewind van Marc Coucke en Luc Devroe, in de meeste gevallen zelfs voor een flinke smak geld. Eén voor één vielen ze door de mand. In de huidige transferperiode hoopt de recordkampioen eindelijk van die balast af te geraken, maar dat blijkt toch moeilijker dan gedacht.

In Youth We Trust
Als Anderlecht haar veelbesproken credo respecteert, neemt het ook eens een kijkje in de eigen jeugdafdeling. Loopt er bij de beloften nog een mandekker rond die op de rand van de doorbraak staat? Uiteraard is het uitgesloten dat zo’n jongen de ervaring en kwaliteiten van een rijpe Kompany (nu al) benadert, maar de blik op de lange termijn richten kan nooit kwaad. Lucas Lissens staat van de huidige U21 waarschijnlijk het verst. De negentienjarige verdediger werd zelden beschouwd als een toptalent, maar groeide gestaag uit tot sterkhouder achterin. Dankzij zijn uitstekende positie- en kopspel staat hij eenvoudig zijn mannetje. Mensen die nauw met hem samenwerken, zijn ervan overtuigd dat hij op een dag meedraait in Eerste Klasse A. Bij Anderlecht?

Een generatiegenoot van Lissens is Antonio Zacarias, die een verleden heeft bij Beerschot, KV Mechelen en Club Brugge. Een vijftal jaar geleden stond hij te boek als een toekomstige topper, maar sinds Coucke hem een profcontract voorschotelde, is hij gaan slabakken. Daardoor lijkt Zacarias geen betrouwbare kandidaat. Tot slot klinkt heel veel goeds over Zeno Debast. Die mag zich een echt Neerpede-product noemen, aangezien hij er al sinds zijn zesde rondloopt. Vorig seizoen liet Vercauteren hem al eens proeven van het werk bij de grote jongens. Toch komt een vaste plek voor hem hoogstwaarschijnlijk te vroeg: Debast is amper zestien jaar.

De transfermarkt op
Binnenshuis vindt Anderlecht dus zeker het nodige talent terug, maar bij zowat ieder van hen rijst de vraag of zij een directe meerwaarde kunnen bieden. Oordeelt Kompany van niet, zal Peter Verbeke zijn scoutingsnetwerk moeten aanspreken. Tot voor kort stond een verse centrale verdediger echter niet op het wenslijstje. De Brusselaars werden dan ook vooral gelinkt aan aanvallende versterkingen en zullen moeten schakelen. Een voorspelling doen is bijgevolg moeilijk. Toch neemt VoetbalPrimeur.be de handschoen op. We lijsten vijf mogelijke opties op uit verschillende windrichtingen, die bovendien haalbaar zijn voor de portemonnee.

Mamadou Fofana (FC Metz, 22 – 3,2 miljoen)*
Optie één voert ons naar de Ligue 1. Bij Metz, een traditionele liftploeg in het Franse voetbal, loopt ene Fofana rond. De Malinees is van opleiding een controlerende middenvelder, maar in de loop van het afgelopen seizoen werd hij doorgeschoven naar de positie van stopper. Die nieuwe rol vervult hij met verve. Fofana is atletisch sterk, gaat verstandig in duel en beschikt gezien zijn achtergrond over voldoende voetballende troeven.

Pol Garcia (Sint-Truiden, 25 - 1,2 miljoen euro)
Ook in eigen land loont het de moeite om eens rond te speuren. Zo doet deze Garcia het niet onaardig bij Sint-Truiden, zondag nog de (makke) tegenstander. Een onverzettelijke verdediger is de Spanjaard niet, maar in het uitvoetballen behoort hij wel tot het kruim van onze Jupiler Pro League. Op dat vlak hoeft Garcia zeker niet onder te doen voor Cobbaut of Luckassen, wel integendeel. Bovendien is de linkspoot in zijn derde seizoen op Stayen stilaan vertrouwd met het Belgische voetbal.

Rasmus Sebastian Holmén (Willem II, 28 – 1,7 miljoen euro)
Een kanshebber met wat meer ervaring. Mandekker Holmén maakte enkele jaren het mooie weer voor Dinamo Moskou. In de zomer van 2019 koos hij voor een verhuis naar Tilburg. Met Willem II beleefde hij een boerenjaar, met de vijfde stek én een Europees ticket tot gevolg. Anderlecht onderhoudt alvast goede contacten met de club, na de transfer van Timon Wellenreuther. Bovendien heeft het goede ervaringen gehad met Zweedse spelers, denk maar aan Christian Wilhelmsson, Pär Zetterberg of (in mindere mate) Behrang Safari.

Jackson Porozo (FC Santos, 20 – 300.000 euro)
Iemand die nog niets bewezen heeft op het allerhoogste niveau, maar wel enkele adelbrieven kan voorleggen. Bij de jeugd van Santos, één van de topclubs uit Brazilië, leerde Porozo de kneepjes van het vak. Enkele Belgische clubs zouden interesse tonen in een transfer. Zo worden K. Beerschot V.A. en Club Brugge genoemd. Waarom Anderlecht dan niet? Met zijn 1,92 meter heeft de Ecuadoriaan voldoende lengte om aanvallers angst in te boezemen. Paars-wit zal wel snel moeten zijn voor de belofteninternational, want ook Ajax is op de kar gesprongen.

Philippe Sandler (Manchester City, 23 – 3,5 miljoen euro)
Als laatste nog een oude bekende. Hier en daar wordt geopperd om opnieuw bij Man City aan te kloppen voor de diensten van Sandler. Die liet vorig seizoen op uitleenbasis niet alleen zijn talent bewonderen, maar jammer genoeg ook zijn blessuregevoeligheid. Sinds oktober kwam de Nederlander geen enkele keer meer in actie. Zonde, want in het uitverdedigen benadert hij Kompany waarschijnlijk het dichtst. De vraag is of Anderlecht nog durft te investeren in zorgenkindjes met goede voeten. In het verleden pakte dat vaak fout uit. Mogelijk houden Verbeke en co Sandler achter de hand als ultieme optie in de sloturen van de zomermercato.

* de huidige transferwaarde is gebaseerd op www.transfermarkt.nl