Mercatobalans: Wijs Charleroi rekent op ervaring Gillet, beste transfer was er al

Mercatobalans: Wijs Charleroi rekent op ervaring Gillet, beste transfer was er al

06-08-2020 11:00 Laatste update: 19:32

De maand augustus is ingezet en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Nu de meeste plooien gladgestreken zijn, lijkt het startschot er wel degelijk volgend weekend te komen. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze aflevering: Sporting Charleroi, het nummer drie van vorig seizoen.

2020 werd een jaar voor de geschiedenisboeken in Charleroi. Dan doelen we even niet op de impact van het coronavirus, maar wel op de resultaten van de lokale voetbaltrots. Die waren historisch! Aan het eind van de afgebroken competitie prijkten de Carolo’s op een even knappe als verdiende derde stek, hun op één na beste resultaat ooit. Enkel in de gezegende jaargang 1968-1969 eindigde het nog hoger, als vicekampioen. De intrede van Karim Belhocine, die de loodzware taak kreeg om icoon Felice Mazzu te doen vergeten, werd dus een succes over de hele lijn. Niettemin wil het ambitieuze Charleroi blijven doorgroeien. Met slechts vier plekjes in Play-Off 1 en een Europees parcours in het vooruitzicht, belooft het weer een uitdagend seizoen te worden.

Op te vullen hiaten
Belhocine moest Mazzu ‘doen vergeten’, schreven we, maar in feite teerde de huidige trainer ook wel op de peilers van zijn voorganger. Het uitgangspunt op Mambourg is steevast een solide achterhoede, die de tegenstander tot zich lokt, om vervolgens razendsnel (en vaak dodelijk) om te schakelen. Dat tonen de statistieken ook aan. In het klassement van de tegentreffers was Charleroi de enige ploeg die iet of wat in de buurt van Club Brugge (amper 14) kon blijven, met 23 stuks. Aanvallend (49 goals) moest het echter niet onderdoen voor concurrenten Royal Antwerp FC (49) of Standard Luik (47). Voorin zetten de Zebra’s onmiskenbaar stappen vooruit onder Belhocine.

En zo werd de hoofdmissie voor voorzitter Mehdi Bayat in de huidige zomermercato om de gevormde kern bij elkaar te houden. Dat lukte aardig, maar niet helemaal. Het bedrijvige KAA Gent kaapte uitblinker Núrio Fortuna weg. De Angolees was zowel verdedigend als in de relance van onschatbare waarde en dus dringt vervanging zich op. De zes miljoen euro die het vanuit de Ghelamco Arena ontving, is daar een mooie troef toe. Voor het overige slaagde Charleroi er (voorlopig) in om alle sterkhouders aan boord te houden. Enkele overbodige pionnen mochten wel andere oorden opzoeken.

Al zeker vertrokken: Núrio Fortuna (KAA Gent), Arnold Garita (FC Villefranche), Malick Keita (?), Omid Noorafkan (definitief naar Sepahan), Jérémy Perbet (definitief naar Oud-Heverlee Leuven), Nathan Rodes (RFC Luik), Thomas Wildemeersch (La Louvière)

Afgeronde versterkingen
Naar goede gewoonte bestormde Charleroi de transfermarkt niet als een dolleman, maar versterkte het zich op enkele weloverwogen posities. Bayat en Belhocine geraakten al snel gecharmeerd door de ervaring van Guillaume Gillet. De oud-international zocht op zijn 36e nog één Belgische club om zijn rijke loopbaan af te sluiten. De Luikenaar weet wat het is om bovenaan mee te draaien in de Jupiler Pro League en staat fysiek nog stevig in zijn schoenen. Vooral in beladen topwedstrijden kan dat het verschil maken.

Verder speurde Charleroi voornamelijk offensief naar vers bloed. Als het de Henegouwers bij momenten ergens aan ontbrak, is het creativiteit op de middenstrook. Om de schouders van Ryota Morioka wat te ontlasten, plukte de club twee groeibriljantjes weg uit Eerste Klasse B. Amine Benchaib komt over van het ter ziele gegane Sporting Lokeren, terwijl de Braziliaan Lucas Ribeiro Costa zich liet opmerken bij Excelsior Virton. Zij krijgen tijd en ruimte om het ritme op te pikken.

De allerbeste transfer realiseerde Charleroi echter door zich nog een jaartje te verzekeren van de diensten van Kaveh Rezaei. Met twaalf rozen was hij vorig seizoen goed voor een kwart van de doelpuntenproductie. In eerste instantie was eigenaar Club Brugge allerminst happig om de 28-jarige Iraniër nog eens te verhuren, maar de Carolo’s hielden het been geduldig stijf, tot Blauw-Zwart dan toch overstag ging. Rezaei heeft het ideale profiel om te excelleren in het omschakelingsvoetbal van Belhocine.

Al aangetrokken: Valentin Baume (einde uitleenbeurt RWDM), Amine Benchaib (KSC Lokeren), Guillaume Gillet (RC Lens), Parfait Mandanda (einde uitleenbeurt Hartford Athletic), Ilias Moutha-Sebtaoui (einde uitleenbeurt F91 Dudelange), Adama Niane (einde uitleenbeurt KV Oostende), Kaveh Rezaei (uitleenbeurt Club Brugge), Lucas Ribeiro Costa (RE Virton), Franck Tsadjout (uitleenbeurt AC Milan verlengd)

Wat is er nog op til?
De sterkhouders samenhouden blijft de primaire doelstelling. In dat opzicht wees Charleroi bijvoorbeeld al een knieval van Metz af op Marco Ilaimaharitra. Een onweerstaanbaar bod valt natuurlijk altijd te bespreken, maar normaal gezien blijft de motor op het middenveld op Mambourg. Enkele overbodige (Valentin Baume) of voorbijgestreefde krachten (Stergos Marinos) mogen uitkijken naar een nieuwe toekomst. Aan inkomende zijde blijft de opvolging van Núrio prioritair. Hoewel er interesse is in een Deen, neemt het bestuur rustig haar tijd.

De financiële slagkracht is alvast aanwezig om ook in augustus (of wie weet, straks in de extra transferperiode in oktober) zaakjes te doen. Haar beste slag sloeg Charleroi namelijk niet zelf, maar kreeg het in de schoot geworpen door … Lille OSC. Dat verkocht de ontbolsterde Victor Osimhen voor een monsterbedrag aan Napoli SSC. Aangezien de Carolo’s destijds een stevig doorverkooppercentage hadden bedongen op hun ex-speler, wordt de clubkas nu vet gespekt. Samen met de flinke som voor Núrio opent dat transferdeuren, al benadrukt Bayat dat zijn club nu niet ‘schatrijk’ is.

Geruchten:
IN: Casper Höjer Nielsen (Aarhus GF)
UIT: Valentin Baume (Francs Borains), Marco Ilaimaharitra (FC Metz), Stergos Marinos (Griekenland)

Balans
Zoals gewoonlijk gaat Charleroi voor de beredeneerde aanpak in de zomermaanden. Sterkhouders enkel laten verkassen voor hoge bedragen en zelf zeer gericht inkopen, op die manier zijn de Zebra’s gestaag opgeklommen naar de subtop van ons vaderlandse voetbal. Nu de bankrekening felgroen oogt, valt het niet uit te sluiten dat er in augustus nog een appel uit de kast valt. Zelfs als dat niet gebeurt, is Charleroi echter voldoende gewapend om haar historische derde plek te verdedigen. Verschiet dus niet als het straks weer meestrijdt om de (ingeperkte) Play-Off-1-tickets.

No Poll