De Glazen Bal: Gent kan Club Brugge de baas, corona zaaide nu al paniek onderin

De Glazen Bal: Gent kan Club Brugge de baas, corona zaaide nu al paniek onderin

Gepubliceerd: woensdag 5 augustus 2020 om 17:00wo 05-08-2020 om 17:00

Laatste update: woensdag 5 augustus 2020 om 17:05wo 05-08-2020 om 17:05

Het seizoen 2020 – 2021 van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Wie wordt er kampioen? Wie zakt? Wie wordt de topschutter? Op deze en andere vragen krijgen we de komende maanden sluitende antwoorden. De redacteuren van VoetbalPrimeur.be wagen evenwel nu al een kans en voorspellen wat er komen gaat.

Wie wordt er kampioen? Gent (/Club Brugge)
Zelden heeft een club zich zo titelgericht versterkt als KAA Gent. Zowel op de Belgische markt (Dino Arslanagic, Jordan Botaka, Nurio Fortuna, Davy Roef) als daarbuiten (de tandem van Heidenheim) lieten Ivan De Witte en Michel Louwagie hun razende ambitie spreken. Kwaliteit kost natuurlijk geld, maar toch heb ik niet het gevoel dat de Buffalo’s onbezonnen te werk gaan. Of de mayonaise pakt, valt natuurlijk nooit volledig te voorspellen, maar in mijn ogen zijn ze nu al een stuk dichter bij Club Brugge geslopen. Niet vergeten dat Gent qua voetballend vermogen in grote delen van het vorige seizoen niet moest onderdoen voor de rivaal, integendeel. Vanzelfsprekend is de toekomst van Jonathan David een belangrijk hangijzer. Ook zonder de Canadese boy wonder geloof ik echter in een Gentse titel. In 2015 lukte dat immers ook zonder échte uitblinker. En geloof me, die recente zege tegen Club heeft de Gentse burger enorm veel moed gegeven, oefenmatch of niet.

De inhaalbeweging vanuit de Oost-Vlaamse hoofdstad doet weliswaar niets af aan de kwaliteit van Club. Philippe Clement beschikt nog steeds over de meest uitgebalanceerde én ervaren kern  uit de Jupiler Pro League. Logisch dat Blauw-Zwart niet all-in hoeft te gaan op de transfermarkt, maar de complete windstilte verbaast me toch een beetje. Terwijl iedereen schreeuwt om een nieuwe negen, zou ik inzetten op concurrentie voor Emmanuel Dennis en Krépin Diatta, als die überhaupt aan boord blijven. In het systeem van Clement zijn de flanken levensbelangrijk. Vooral Dennis is echter een momentenvoetballer. Het zou dan ook van pas komen om een waardig alternatief achter de hand te hebben. Voor het overige zal Club in de eerste plaats op haar verdedigende stabiliteit teren, zoals het dat eigenlijk al deed in de terugronde van vorig seizoen. De klap in de bekerfinale moet als waarschuwing dienen.

Outsiders dan? Voor de titel zal de rest waarschijnlijk te kort komen, al weet je het in het Belgische voetbal nooit. Van alle topclubs kocht KRC Genk misschien wel het verstandigst in. Volgens mij zijn ze daar op de goede weg, maar voor topprestaties kijkt de overwegend jonge kern beter naar de iets langere termijn. Datzelfde geldt min of meer voor Royal Antwerp FC. Met een Dieumerci Mbokani, Lior Refaelov en Ritchie De Laet is daar natuurlijk voldoende métier aanwezig, maar er waait wel héél veel nieuwe wind op de Bosuil. Een resem verse gezichten, een totale filosofiewijziging onder Ivan Leko, veel matchen zonder supporters … Bouwen om nadien te oogsten, dat moet de opdracht zijn.

Bij RSC Anderlecht komt alle druk op de schouders van de jonkies terecht. Zullen zij daarmee omkunnen? Talent is er in overvloed, maar in de prangende duels is er meer nodig. Wie neemt de groep op sleeptouw als Vincent Kompany ontbreekt (wat helaas vaak de realiteit is)? Een extra leidersfiguur zou welgekomen zijn. Van Standard Luik verwacht ik nauwelijks wat. Waar Sclessin vroeger een thuishaven was voor individuele klasbakken, steekt nu enkel Zinho Vanheusden erbovenuit. Philippe Montanier zal een mirakel moeten verrichten, zeker zonder de magie van Sclessin. Tot slot glipt Sporting Charleroi naar goede gewoonte door alle mazen van het net heen. Toch schat ik de Zebra’s weer hoog in, al kregen ze vorig seizoen soms wel meer dan ze verdienden. Met de zak geld van Victor Osimhen op de bank kan de uitstekende zakenneus van Mehdi Bayat zijn ploeg nóg wat verder omhoog tillen.

Welke ploeg degradeert? Waasland-Beveren en/of Sint-Truiden
Begin augustus een voorspelling doen over de (sub)toppers is al een vette kluif, maar een blik werpen op de degradatiestrijd … Pfff! Toen ik de huidige spelerskernen afschuimde, schrok ik het hardst van Sint-Truiden. In zowat elke linie ontbreekt de kwaliteit om een zorgeloos seizoen te draaien. Het doet zelfs een neutrale fan pijn dat die situatie de Japanse eigenaars siberisch koud lijkt te laten. Een andere traditieclub die moet uitkijken, is KV Mechelen. De resultaten in de voorbereiding doen alvast het ergste vermoeden. De opzienbarende transfer van Issa Kaboré komt als een geschenk uit de hemel, al gaat de grootste hap uit die transfersom naar de afbetaling van het stadion. Ik zou toch een deeltje opzijzetten voor nog een versterking of twee … Door het vakmanschap van Wouter Vrancken zal Malinwa het uiteindelijk wel redden.

Royal Excel Moeskroen en Cercle Brugge schoten laat in actie door bestuursperikelen. De inbreng van Lille OSC heeft Les Hurlus niet alleen financieel, maar ook sportief gered. De Noord-Franse overnemer is een schoolvoorbeeld van uitstekend beleid. Dat zal het ook in Henegouwen demonstreren. Voor Cercle ziet het er somberder uit. De Monaco-tak lijkt de impact van de begeesterende Bernd Storck danig te onderschatten. Als er geen kwaliteit  bijkomt, belandt de Vereniging weer in hetzelfde sukkelstraatje. Promovendi Beerschot en OH Leuven komen niet in de problemen. Dat zie je overigens wel vaker in het eerste jaar na de opmars. Het niveau in hun (overbodige) promotiematch was alvast een aangename verrassing. Bovendien hebben beide clubs voldoende achterban om uit te groeien tot stabiele 1A’ers. Last but certainly not least: het verguisde Waasland-Beveren.  Gehaat door velen, amper transfers kunnen realiseren, met Nicky Hayen een onervaren trainer aan het roer … De juridische veldslag is gewonnen, maar in de sportieve oorlog moet W-B nog véél terrein goedmaken.

Naar welke spelers kijk je uit?
Als neutrale voetbalfanaat kan ik een karrenvracht JPL-spelers opnoemen die me bekoren, maar een bondige selectie dringt zich op. De doelmannenstrijd op de Bosuil belooft een boeiend kijkstuk te worden. De beloftevolle Jean Butez kennen we al, over concurrent Alireza Beiranvand hoor je de strafste wonderverhalen. Benieuwd! Vanzelfsprekend kijkt iedereen steevast reikhalzend uit naar dure nieuwkomers in onze competitie. Door corona lopen die echter niet dikgezaaid. Vooral in Genk is het uitkijken of Cyriel Dessers en Daniel Muñoz de Limburgers naar een hoger niveau zullen tillen.

Andere vragen die mij kwellen: kan Yari Verschaeren de draad weer oppikken na een (deels door blessures) gefnuikt bevestigingsjaar? Slaagt Raphaël Holzhauser erin het tempo van Eerste Klasse A op te pikken? Trekt Selim Amallah de lijn van zijn geweldige debuutseizoen op Sclessin door? Wordt Youssouph Badji de nieuwe ‘chouchou’ van Jan Breydel? Wat kan spelmaker Niklas Dorsch toevoegen aan de Gentse machine? En uiteraard is het uitkijken naar de afloop van de transfersoap rond David. Ik hoop alvast dat we nog een jaartje van hem kunnen genieten in de JPL!

De korte vragenronde
De topschutter? Hans Vanaken (Club Brugge)
De eerste trainer die zijn ontslag krijgt? Nicky Hayen (Waasland-Beveren)
De ploeg met het meeste kaarten? KV Kortrijk
De verrassing van het seizoen? KAS Eupen
De tegenvaller van het jaar? KV Mechelen
De toptransfer? Dino Arslanagic (KAA Gent)

Het eindklassement
01. KAA Gent
02. Club Brugge
03. KRC Genk
04. Royal Antwerp FC
05. RSC Anderlecht
06. Sporting Charleroi
07. Standard Luik
08. KAS Eupen
09. Zulte Waregem
10. Beerschot 
11. KV Kortrijk 
12. Excelsior Moeskroen
13. OH Leuven 
14. KV Oostende
15. KV Mechelen
16. Sint-Truiden
17. Cercle Brugge
18. Waasland-Beveren

(VH)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws