Martinez: In 2016 had de 'gouden generatie' nog geen reden om zich zo te noemen

Martinez: "In 2016 had de 'gouden generatie' nog geen reden om zich zo te noemen"

10-05-2020 10:00
9

De Rode Duivels staan nu al een jaar of twee op nummer één op de FIFA-ranglijst. Die hoogconjunctuur leidde op het WK in Rusland tot een historische bronzen medaille. Bondscoach Roberto Martinez zag zijn groep een stap vooruit zetten sinds zijn aanstelling in de zomer van 2016.

"Met de Rode Duivels hebben we een lange reis afgelegd", tekende Sporza op uit de mond van de Spanjaard. "Toen ik begon in 2016 was het een gouden generatie die nog geen reden had om zich zo te noemen. Dat bracht veel druk met zich mee. Dus moesten we van een mooi team ook een winnend team maken." 

"Een gouden generatie moet de beste generatie zijn die een land ooit heeft gehad. In Mexico 1986 werd België vierde op het WK", kent Martinez zijn pappenheimers. "Dus hebben we een pad uitgestippeld om een team te creëren dat samen kon afzien. Met de derde plaats in Rusland in 2018 is het nu echt de gouden generatie van België. Dat maakt het gemakkelijk om om te gaan met de druk."

Winnaarsmentaliteit
Vooral de drive om te winnen pompte Martinez in het elftal. "Kijk maar naar de wedstrijd tegen Japan", verwijst hij naar het voorbije WK. "We kwamen 2-0 achter en dat overleef je meestal niet op een WK. Maar dit team slaagde er nog in om te winnen met 3-2. Twee invallers hebben gescoord. Dan zie je elementen van een heel goede groepsmentaliteit."