Spelers hebben tot begin augustus genoeg tijd om klaar te stomen

"Spelers hebben tot begin augustus genoeg tijd om klaar te stomen"

09-05-2020 16:00
3

Nu bekend is dat we ten vroegste begin augustus terug van competitievoetbal kunnen genieten, rijzen er vragen over de fysieke paraatheid van de spelers. Ook de vraag of er nog oefenwedstrijden gespeeld kunnen worden, blijft rondspoken. Bram Swinnen, high performance specialist bij Racing Genk, denkt dat de voetballers zelf er zullen staan begin augustus.

Bij zijn club trainen ze nu al een viertal weken, al bleef het ook in Genk bij individuele trainingen. "Fysiek, kracht, explosiviteit, uithouding, techniek... het kwam allemaal aan bod, maar individueel. Net als in andere sporten", zegt Swinnen aan Het Belang van Limburg.

Swinnen meent dat topsporters gemiddeld zes weken nodig hebben om fysiek in orde te zijn voor de start van de competitie. "In dat opzicht ziet het stappenplan van Weyts er goed uit. Het geeft ons genoeg tijd om de atleten klaar te stomen."

Wedstrijdritme
KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns beweerde dat oefenwedstrijden cruciaal zijn om het seizoen terug op te starten. "Puur fysiek zou dat nog wel lukken", pareert Swinnen. "Je kan de conditie geleidelijk opbouwen, de intensiteit stelselmatig opdrijven. Een hoge kwaliteit in training is hier uiterst belangrijk."

Toch slaat Swinnen de kritiek van Allijns niet helemaal in de wind. "Matchritme opdoen is belangrijk om naar je wedstrijdvorm toe te groeien. In competitie, met publiek, kunnen atleten altijd iets meer en gaan ze bijgevolg dieper."