Wie is de aan RSCA & Brugge gelinkte Drommel? “Sterk door fouten die hij maakte

Wie is de aan RSCA & Brugge gelinkte Drommel? “Sterk door fouten die hij maakte"

08-05-2020 16:55 Laatste update: 09-05-2020 15:35
9

Vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat Club Brugge interesse toont in Joël Drommel. Zaterdag viel zijn naam dan weer bij RSC Anderlecht. Maar wie is die Nederlandse doelman van FC Twente net? VoetbalPrimeur.be vroeg het aan onze Nederlandse collega, redacteur Tim van Duijn.

Ondanks zijn 23 jaar maakte Drommel al heel wat mee. Drommel degradeerde met Twente uit de Eredivisie, maar had ook een belangrijk aandeel in de promotie van de club. "In 2014 pikte Twente hem op en hij versierde meteen een basisplaats, maar na enkele mindere prestaties verdween Drommel terug uit de ploeg. Hij vocht evenwel terug. Toen Twente kampioen werd in de Keuken Kampioen Divisie was hij een van de uitblinkers. In de competitie hield hij liefst veertien keer de nul", stelt Van Duijn.

Derksen: 'Drommel kan er niets van'
Het duurde in Nederland voor Drommel incontournable was bij Twente. Hij blunderde dan ook een paar keer. Onder meer in de Kuip tegen Feyenoord ging Drommel zwaar in de fout. Bij het uitverdedigen ging het mis. "Hij debuteerde al op jonge leeftijd. Men zag zijn potentie, maar het kwam er lang niet uit. Drommel kreeg daarom veel kritiek in de media, met name van Johan Derksen. Hij vond dat Drommel 'er niets van kan'."

Drommel bleef evenwel niet bij de pakken zitten. "Je kunt zeggen wat je wil, maar zie daar maar mee om te gaan als jonge keeper. Bewonderenswaardig is vooral hoe Drommel met zichzelf aan de slag is gegaan. Hij heeft zich echt herpakt en is een van de uitblinkers van Twente geworden. Ook in moeilijke tijden stond Drommel er en hij heeft al echt punten gepakt voor de ploeg."

Op zijn 23e staat Drommel al ver, maar een volledig afgewerkt product is de doelman nog niet. "Drommel is pas op latere leeftijd keeper geworden en daarom kon zijn techniek nog wat beter. Waar hij vooral nu op moet letten is dat hij constant blijft. Hij heeft een ijzersterk seizoen achter de rug, maar maakte de laatste weken toch weer wat dure fouten. Die moeten er echt uit. Maar niemand leert zonder fouten te maken, dus je kunt dit ook zien als ontwikkeling. Misschien is Drommel nu zo sterk omdat hij hiervoor zoveel fouten heeft gemaakt", vertelt Van Duijn.

Indien Club Brugge voor Drommel gaat en Nederland tekent in het Jan Breydelstadion dan wacht hem de concurrentiestrijd met Simon Mignolet. "Mignolet is de nummer één van Club Brugge, maar wordt ook een dagje ouder en zal uiteindelijk vervangen moeten worden. Misschien dat Drommel zich wil schikken in een rol als reservekeeper als hij Mignolet op termijn op kan opvolgen. Drommel heeft ervaring met op de bank zitten, maar ik vraag mij af of hij dat nog eens wil doen. Hij heeft immers ook nog andere opties. De interesse van Club Brugge zal wel ongetwijfeld zijn ego strelen."

Nog geen vierde of vijfde keuze voor Oranje
Tot slot, Drommel is een paar keer jeugdinternational geweest, maar het grote Oranje is nog ver weg. "Leeftijdsgenoot Justin Bijlow staat hoger in de pikorde dan Drommel en daarvoor zitten Jasper Cillessen, Jeroen Zoet, Marco Bizot (ex-KRC Genk), Tim Krul en - wellicht - Kenneth Vermeer (Club Brugge) nog. Drommel heeft vast en zeker de potentie om het Nederlands elftal te halen, maar veel zal afhangen van zijn ontwikkeling in de komende jaren. Ik zie hem zeker opgeroepen worden als hij uitblinkt bij Club Brugge of een club uit de Bundesliga, maar dat is toekomstmuziek. Voor nu heeft Ronald Koeman simpelweg betere opties tot zijn beschikking."