Nederland koppelt voetbal met publiek aan vaccin: 'Jaar of langer'

Nederland koppelt voetbal met publiek aan vaccin: 'Jaar of langer'

07-05-2020 11:45
11

Het kan nog wel een jaar of langer duren voor grootschalige evenementen, waar ook voetbalwedstrijden mét publiek bij horen, weer zijn toegestaan in Nederland. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Op de persconferentie van woensdagavond werd nog geen datum gegeven wanneer de grote evenementen weer zouden kunnen doorgaan. Nu schrijft De Jonge dat alles zal afhangen van een vaccin. Dat is een rampzalig scenario voor het betaald voetbal in Nederland.

'Voor de laatste stap, de massale evenementen met een landelijke uitstraling, kunnen we nog geen datum noemen. Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren. We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel', zo valt te lezen in de kamerbrief.

In de meest optimistische scenario's is er nog dit jaar een coronavaccin. Maar er kunnen vervolgens nog maanden overheen gaan voordat het vaccin grootschalig kan worden gebruikt. Vanaf 1 september mag er wel weer gevoetbald worden, zonder publiek. In België in minister van Sport Ben Weyts optimistischer. Hij mikt op voetbal zonder publiek vanaf begin augustus en mét publiek vanaf begin september.