Voorzitters van KBVB en Pro League mogen geen binding meer hebben met een club

"Voorzitters van KBVB en Pro League mogen geen binding meer hebben met een club"

02-05-2020 08:00
42

Luciano D'Onofrio – sportief directeur bij Royal Antwerp FC – hekelt de dubbele petten van Mehdi Bayat (Sporting Charleroi) en Peter Croonen (KRC Genk), respectievelijk voorzitter van de KBVB en de Pro League. Zo heeft hij het in Het Nieuwsblad onder meer over de stopzetting van de huidige competitie.

Nu wil men het Jupiler Pro League-seizoen definitief beëindigen, maar was dat in een ander scenario ook zo geweest? "Neem nu vorig seizoen: Genk stond begin maart eerste, Club Brugge tweede, AA Gent vijfde en Charleroi zevende. Denk je echt dat we dan de competitie hadden stopgezet? Genk tot kampioen uitgeroepen en de Europese tickets verdeeld? Denk je dat echt?", aldus D'Onofrio.

Zo vindt D'Onofrio het stilaan welletjes dat clubvoorzitters als Bayat en Croonen ook overkoepelend aan de slag gaan. "Denk daar maar eens over na. Ik ken het antwoord hoor. (lacht uitbundig) Dat was nooit gebeurd! Ik lach nu, maar eigenlijk is het helemaal niet om te lachen. Dit is een groot probleem. Hier speelt een enorm belangenconflict."

Duidelijk belangenconflict
"Dat zoiets niet kan, is tijdens deze pandemie wel duidelijk geworden. Onze bondsvoorzitter kan mee beslissen, terwijl zijn club middenin de discussie zit. Want voor Charleroi gaat het over een rechtstreeks ticket voor de Europa League. Natuurlijk willen die stoppen. En dat is dan onze woordvoerder bij de UEFA. En naar de politiek toe", gaat de Antwerp-man verder.

Een kanttekening daarbij is dat zowel Croonen als Bayat democratisch gekozen zijn door de clubs. "Ik zeg niet dat ze niet democratisch verkozen zijn. Maar het gaat om het belangenconflict. Dit kunnen we toch niet meer toelaten. Bondsvoorzitters en voorzitters van de Pro League mogen geen binding meer hebben met een club", besluit D'Onofrio.