Clubs stellen zich de vraag: Optie om spelers en staf technisch werkloos te maken?

Clubs stellen zich de vraag: Optie om spelers en staf technisch werkloos te maken?

20-03-2020 11:07

De corona-epidemie heeft een gigantische impact op de economie van ons land. De politiek probeert die recessie te counteren door de optie te bieden aan bedrijven om hun personeel op 'technisch werkloos' over te schakelen. Is dat ook een optie voor onze voetbalclubs?

De maatregel rond het 'technisch werkloos'-statuut houdt in dat een werknemer 70 procent van zijn brutoloon ontvangt van de overheid, terwijl zijn werkgever hem of haar dus voor een tijdje niet meer hoeft te betalen. Op die manier hoopt de overheid te voorkomen dat heel wat bedrijven over de kop gaan door de crisis.

Ook in voetballand begint men die mogelijkheid zachtjesaan te onderzoeken. Bij KRC Genk zijn ze duidelijk: dat komt er niet van. "Voor spelers en staf is dat geen optie. Bovendien zijn zij, weliswaar in mindere mate, nog aan het werk. Er is wel al over gepraat binnen de club voor alle werknemers, maar er is nog niets beslist", laat de landskampioen weten bij Sporza.

Eerst ontwikkelingen afwachten
Bij andere clubs klinken dan weer andere geluiden. "Het is nog te vroeg, maar er wordt over nagedacht", geeft RSC Anderlecht mee. "Maar er is nog geen beslissing gevallen. Het hangt ervan af hoeveel wedstrijden er nog gespeeld zullen worden dit seizoen." 

Ook bij verwijst men naar het feit dat er eerst zekerheid moet komen over de rest van het seizoen. Het plan afschieten, dat doen de Beveraars echter niet. "Als er nog langer niet wordt gespeeld, is het logisch dat die maatregel op tafel zal komen", klinkt het zelfs.